Προς εξέταση νέα παρτίδα 14.900 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον

Εντολή στο υπουργείο εξωτερικών έδωσε ένας δικαστής στις ΗΠΑ, προκειμένου να εξετάσει 14.900 έγγραφα – τα περισσότερα από τα οποία φέρονται να είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς ή από την Χίλαρι Κλίντον – προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τη δημοσιοποίησή τους.

Τα έγραφα χρονολογούνται από την περίοδο που η Κλίντον ήταν υπουργός εξωτερικών. Ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια μιας έρευνας του FBI (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανακρίσεων) και με το πέρας αυτής παραδόθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από το πόρισμα της μελέτης προέκυψε ότι, για το διάστημα εκείνο, που η Κλίντον χρησιμοποιούσε έναν ιδιωτικό εξυπηρετητή (server), υπήρξε ιδιαίτερα αμελής με «ευαίσθητες πληροφορίες», ωστόσο αποφασίστηκε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να δημοσιοποιήσει τη πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων τον Οκτώβριο, λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Για το λόγο αυτό αναμένεται να σχεδιαστεί από το αρμόδιο υπουργείο (στις 23 Σεπτεμβρίου) ένα σχεδιάγραμμα για τη δημοσιοποίησή τους.

Η αποκάλυψη και άλλων μηνυμάτων εκτός των 55.000 σελίδων από μηνύματα που παρέδωσε η υποψήφια πρόεδρος των δημοκρατικών πέρσι μπορεί να αποτελέσει τροφή για τους αντιπάλους της, που θέλουν να της προσδώσουν το χαρακτηρισμό της αναξιόπιστης.

Η ανακοίνωση από τον δικαστή, Τζέιμς Μπόασμπεργκ, του περιφερειακού δικαστηρίου, ο οποίος προΐσταται μιας ομάδας δικαστικών υποθέσεων που ζητούν τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, έγινε την ίδια μέρα που ένα παρατηρητήριο, το Judicial Watch, δημοσιοποίησε μια παρτίδα των μηνυμάτων που απέκτησε μέσω δικαστηρίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μηνύματα δείχνουν ότι δωρητές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον ζητούσαν πρόσβαση στην υποψήφια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από το 2009 έως το 2013.

Τα 14.900 έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο Μπόασμπεργκ φέρεται να περιλαμβάνουν και μηνύματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις 55.000 σελίδες μηνυμάτων για τις οποίες γίνεται λόγος.

Η Κλίντον έχει πει ότι δεν διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες και ότι χρησιμοποίησε προσωπικό εξυπηρετητή για μεγαλύτερη άνεση, ενώ αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας “αναλαμβάνω την ευθύνη”.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ ο πρώην ρεπουμπλικάνος υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, στέλεχος της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του νεότερου διέψευσε, το Σαββατοκύριακο, αναφορές ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι χρησιμοποίησε προσωπικό λογαριασμό μηνυμάτων μετά από δική του πρόταση.

“Οι δικοί της προσπαθούν να ‘καρφώσουν’ εμένα … Αλλά η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούσε (τον ιδιωτικό εξυπηρετητή email) ένα χρόνο προτού της στείλω το υπηρεσιακό σημείωμα λέγοντας τί έκανα εγώ”, είπε στο περιοδικό People ο Πάουελ.

Σύμφωνα με εσωτερικό έλεγχο του υπουργείου εξωτερικών πάντως, η επιπλέον χρήση προσωπικού εξυπηρετητή από την Κλίντον στο σπίτι της, αποτελεί παραβίαση κανόνων του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ