Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον σήμερα Πέμπτη. Σύμφωνα με τις δύο πλευρές, πρόκειται για καθοριστική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Χθες ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και τον ειδικό διαμεσολαβητή στη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς.

Στις διαφορετικές ομάδες διαλόγου σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται σε επίπεδο υφυπουργών από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Εμπορίου, Ενέργειας, καθώς και από τον Λευκό Οίκο. Ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί αργότερα απόψε με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Το κλίμα που επικρατεί είναι πολύ καλό και ο στόχος είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας. Στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν θα γίνει καταγραφή της ως τώρα πορείας των συζητήσεων αλλά κυρίως θα εστιάζει στο μέλλον και σε συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε έξι τομείς: Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του νόμου και Αντιτρομοκρατία, Περιφερειακά Ζητήματα, Κοινωνία Των Πολιτών, Εμπόριο – Επενδύσεις και Ενέργεια.

Σύμφωνα με παράγοντες των ΗΠΑ η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στο ρόλο που της αρμόζει στην περιοχή, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία το οικονομικό πρόγραμμα. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πως οι επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, γι αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελληνική αγορά πιο ελκυστική.

«Πρέπει να αναγνωριστεί ο ρόλος του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφεραν χθές αμερικανοί αξιωματούχοι. Η Ουάσιγκτον αξιολογεί θετικά τρεις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης: Την απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι, την αναζήτηση επιλογών ενεργειακής διαφοροποίησης ως προς το είδος και τις πηγές από την κυβέρνηση και τον ηγετικό τομέα στην Ελλάδα και την συνεργασία της Ελλάδας με άλλες χώρες της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Λ. Αργύρη

Σχετικές ειδήσεις: Σημαντικός ο διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας που ξεκινά τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μοιράσου το άρθρο: