Σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα ζητούν οι ΗΠΑ

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη ζήτησαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Βενεζουέλας, μετά από ένα Σαββατοκύριακο βίας που ακολούθησε την αποτυχημένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εισαγάγει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Ταυτόχρονα, η Ομάδα της Λίμας ενημέρωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” που διαπράττει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας να γίνει στις 20:00 GMT (22:00 ώρα Ελλάδος).

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε ταραχές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε πολίτες και δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία.

Το αίτημα για σύγκληση του ΣΑ ήρθε καθώς ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ταξίδεψε στην Κολομβία για να συναντήσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, σε μια ένδειξη υποστήριξης στην απόπειρά του να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μάικ Πενς διαβεβαίωσε τον Χουάν Γκουαϊδό, ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Προς εσάς πρόεδρε Γκουαϊδό, ένα πολύ απλό μήνυμα του προέδρου Τραμπ: είμαστε 100% στο πλευρό σας» δήλωσε ο Πενς στον Γκουαϊδό, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μπογοτά, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της Ομάδας της Λίμας, με επίκεντρο νέα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τον Νικολάς Μαδούρο.

«Ελπίζουμε σε μια ειρηνική μετάβαση προς τη Δημοκρατία. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής: όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» τόνισε ο Πενς.

Οι ΗΠΑ ηγούνται μιας προσπάθειας, η οποία υποστηρίζεται από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Κολομβίας, να αναγνωριστεί ο Γκουαϊδό ως πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την ίδια συνάντηση στην Μπογκοτά της Κολομβίας, ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας και απόστρατος στρατηγός Χάμιλτον Μουράο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψει η χώρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες να επέμβουν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα, χρησιμοποιώντας το έδαφός της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο καλωδιακό κανάλι Globo News, ο Μουράο τόνισε ότι η Βραζιλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια σύγκρουση με τη γειτονική Βενεζουέλα.

Ομάδα της Λίμας: Ο Μαδούρο διαπράττει “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα της Λίμας, αποφάσισε να ενημερώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη “σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση” στην οποία έχει βυθίσει τη Βενεζουέλα ο πρόεδρός της, Νικολάς Μαδούρο.

Οι 14 χώρες-μέλη της Ομάδας αυτής καλούν το ΔΠΔ “να λάβει υπόψη του” τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, “την εγκληματική βία του Μαδούρο ενάντια στον πληθυσμό και την άρνηση του να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια”, γεγονότα που, όπως υποστηρίζεται, “συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η Ομάδα της Λίμας τονίζει ότι στηρίζει μια δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα, “χωρίς τη χρήση βίας”, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που διάβασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο.

Οι 14 χώρες ζήτησαν να αποχωρήσει άμεσα από την προεδρία ο Μαδούρο, ώστε να ξεκινήσει η δημοκρατική μετάβαση, με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Παράλληλα, τον κατέστησαν υπεύθυνο για την ασφάλεια του Χουάν Γκουαϊδό, σημειώνοντας ότι θεωρούν αξιόπιστες τις απειλές που έχει δεχτεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών που έχουν λιποτακτήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και έχουν περάσει τα σύνορα για να φτάσουν στην Κολομβία τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας, ανέρχονται σε 167. Τουλάχιστον πέντε, μεταξύ των οποίων και ένας ντυμένος με πολιτικά, διέσχισαν σήμερα τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ που συνδέει τις δύο χώρες. Οι δύο συνοδεύονταν από σκύλους, ειδικά εκπαιδευμένους για να εντοπίζουν ναρκωτικές ουσίες.

“Πολλοί φτάνουν με τις οικογένειές τους, γιατί φοβούνται αντίποινα” ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, προσέφερε αμνηστεία στους στρατιωτικούς που δεν θα υπακούσουν στην κυβέρνηση του Μαδούρο.

Βενεζουέλα: Μια συνάντηση του Μαδούρο με τον Τραμπ, θα επιλύσει την κρίση

Μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα συνέβαλε στο να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία.

Αυτήν την άποψη εξέφρασε ο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρέασα σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Democracy Now!, που μεταδίδεται διαδικτυακά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στην Βόρεια Αμερική.

« Η συνάντηση του Τραμπ με τον Μαδούρο θα έδινε λύση στην κρίση της Βενεζουέλας, επειδή ο Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και ο Τραμπ ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Αρεάσα.

Παράλληλα ο Αρεάσα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με την αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Ταυτόχρονα είπε ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι «ελάχιστα πιθανός», επειδή ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή «στην αντιπολίτευση) να μη συνδιαλέγεται με εκπροσώπους του Μαδούρο».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ