Η επόμενη μέρα για το «διαζύγιο» Βρετανίας με ΕΕ (video)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλύει, σε προσχέδιο εγγράφου, τη θέση ότι το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ακυρωθεί. Όχι από τη Μέρκελ στο αίτημα της Τερέζα Μέι για τη διεξαγωγή παράλληλων διαπραγματεύσεων. Οι όροι του Brexit και τι θα γίνει σε περίπτωση που η Βρετανία αλλάξει γνώμη;

Το «διαζύγιο», μπορεί να ακυρωθείΤο προσχέδιο του Ευρ. Κοινοβουλίου σχετικά με το Brexit, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διευθετήσεις ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου, αλλά όχι για περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς και ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ οι οποίες εδρεύουν στο Λονδίνο, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα πρέπει να μετακινηθούν.

Η επόμενη μέρα για το «διαζύγιο» Βρετανίας με ΕΕ (video)
AP Photo/Alastair Grant

Το προσχέδιο, θέτει τις κόκκινες γραμμές του εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,σχετικά με τη διεξαγωγή των συνομιλιών για το διαζύγιο με τη Βρετανία, πριν την επίτευξη μια εμπορικής συμφωνίας.

Το έγγραφο το οποίο χρειάζεται την έγκριση του συνόλου των νομοθετών, κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί αλλάξουν γνώμη, τότε δεν θα πάρουν μία καλύτερη συμφωνία από αυτή που ίσχυε μέχρι τώρα στις σχέσεις με την Ε.Ε.

Το Κοινοβούλιο θα έχει τον τελικό λόγο σε οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τη Βρετανία.

Ο Γκι Φέρχοφστατ ως επικεφαλής διαπραγματευτής του Ε.Κ αποδεχόμενος ότι στην περίπτωση του Brexit θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις, τόνισε ότι δεν μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από τρία χρόνια και θα πρέπει επίσης να είναι αυστηρά περιορισμένη στο πεδίο εφαρμογής τους.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι τέτοιου είδους μεταβατικές ρυθμίσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο μετά από σημαντική πρόοδο στη συμφωνία απόσυρσης η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα νομοσχέδιο για το Brexit, εγγυήσεις για α δικαιώματα των πολιτών και νομικές βεβαιώσεις για τις επιχειρήσεις.

Η επόμενη μέρα για το «διαζύγιο» Βρετανίας με ΕΕ (video)

Η Βρετανία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Δικαστήρια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, θα είναι η απόλυτη αρχή για την ερμηνεία και την εφαρμογή της συμφωνίας της απόσυρσης, μια δήλωση η οποία δεν θα ακουστεί και πολύ καλά στα αυτιά της Βρετανίας, όπου πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν τον τερματισμό της εξουσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη χώρα τους.

Ο λογαριασμός του Brexit θα πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικές δεσμεύσεις απέναντι στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ταγιάνι: Η ακύρωση του Brexit, χρειάζεται την πλήρη στήριξη των χωρών μελών 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι υπενθύμισε σήμερα ότι η ακύρωση της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προϋπέθετε την πλήρη υποστήριξη των άλλων χωρών μελών.

Η αντιστροφή της διαδικασίας του Brexit είναι εφικτή, αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς, ανέφερε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αν η Βρετανία αποφάσιζε να αλλάξει θέση, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη. Όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να αποφασίσουν από κοινού εάν αυτό είναι εφικτό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Μέρκελ: Πρώτα θα ολοκληρωθεί Brexit και μετά θα μιλήσουμε 

Η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις όσον αφορά με τις σχέσεις που θα έχουν στο μέλλον η Βρετανία και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει το Brexit, απορρίπτοντας το αίτημα διεξαγωγής παράλληλων διαπραγματεύσεων με την Τερέζα Μέι.

Η επόμενη μέρα για το «διαζύγιο» Βρετανίας με ΕΕ (video)
EPA/MICHAEL SOHN / POOL

«Θα πρέπει καταρχάς να ξεκαθαριστεί στις διαπραγματεύσεις με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η αποδέσμευση από τους στενούς δεσμούς» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, σημείωσε από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος «και μόλις αυτό το θέμα ξεκαθαρίσει θα μπορέσουμε κατόπιν (…), όσο το δυνατό συντομότερα, να συζητήσουμε για την σχέση μας στο μέλλον».

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης απάντησε επίσης, χωρίς ωστόσο να το αναφέρει, στην επιστολή που εστάλη στις Βρυξέλλες από την πρωθυπουργό της Βρετανίας για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, με την οποία ζήτησε την παράλληλη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ με τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης.

Όπως και η Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι πρέπει καταρχάς να υπάρξει πρόοδος επί των προϋποθέσεων της αποχώρησης της Βρετανίας, μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην ιστορία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν «την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων» όταν το Brexit πάρει σάρκα και οστά.
«Ελπίζω η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουν στενοί εταίροι. Για εμένα, η Βρετανία παραμένει τμήμα της Ευρώπης με την οποία μοιραζόμαστε πολλά, αρχής γενομένης των κοινών μας αξιών», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ «αποτελεί μια ιστορική επιτυχία χωρίς προηγούμενο και θα παραμείνει το ίδιο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας» με «πολυάριθμα σημαντικά καθήκοντα» να φέρει εις πέρας, όπως τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Και το Παρίσι απορρίπτει τη διεξαγωγή παράλληλων συνομιλιών με το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Brexit

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας με επίκεντρο τη σχέση που θα έχουν στο μέλλον μπορούν να λάβουν χώρα μόλις οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο ετών.

Η επόμενη μέρα για το «διαζύγιο» Βρετανίας με ΕΕ (video)
EPA/MICHAEL REYNOLDS

«Μετά τη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση, θα διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις και θα επικεντρωθούν στην οργάνωση των σχέσεων που θα έχουν στο μέλλον οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Βρετανία», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό σε δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι δύσκολες και ότι η Τερέζα Μέι δεν θα μπορεί να επιλέξει προσεκτικά ό,τι εκείνη θέλει από τη συμφωνία.

«Πρέπει να διεξάγουμε αυτές τις συνομιλίες με τρόπο που θα είναι εποικοδομητικός και γεμάτος σεβασμό προς τη Βρετανία. Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να τιμωρήσουμε τους πολίτες (της χώρας) επειδή ψήφισαν όπως ένιωσαν» υπογράμμισε ο Ερό.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι βασικές θέσεις για την αποχώρηση

Τις βασικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι και ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση, Γκι Βερχόφστατ.

“Στα 60 της χρόνια, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος αποφάσισε να αποχωρήσει. Σεβόμαστε πλήρως τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού, όμως πρέπει να πούμε ότι σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και πρόσθεσε: “Σήμερα είναι το σημείο εκκίνησης μιας πολύπλοκης και δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ”.

Η επόμενη μέρα για το «διαζύγιο» Βρετανίας με ΕΕ (video)
AP Photo/Olivier Matthys

“Στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρεται ρητώς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ”, ανέφερε από την πλευρά του ο Γκι Βερχόφστατ.

Η πρόταση ψηφίσματος στην οποία καθορίζονται οι όροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit και την οποία προς το παρόν στηρίζουν οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Όπως τόνισε ο Γκι Βερχόφστατ, βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ και των Βρετανών. Η πρόταση ψηφίσματος τονίζει την ανάγκη της αμοιβαιότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ και των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι τα προνόμια ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά ενός κράτους που αποχωρεί από την ΕΕ. “Δεν πρέπει ποτέ να είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ από ότι εντός. Δεν είναι θέμα εκδίκησης ή τιμωρίας, αλλά θέμα των ευρωπαϊκών Συνθηκών και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”, ανέφερε ο Γκι Βερχόφστατ.

Επίσης, το ΕΚ προσβλέπει σε μια δίκαιη και εποικοδομητική διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο. “Δεν θα επιτρέψουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο πίσω από την πλάτη μας“, δήλωσε ο Γκι Βερχόφστατ.

Τέλος, ο Γκι Βερχόφστατ ανέφερε ότι το ΕΚ δεν αποκλείει μια “μεταβατική περίοδο”, περιορισμένου χρόνου, για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, αλλά μόνο εφόσον και όταν θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προς μία συμφωνία αποχώρησης. Η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μπορεί να ολοκληρωθεί αφού το ΗΒ έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι μεταβατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ