Η ώρα της μεγάλης απόφασης των Βρετανών – Brexit ή Bremain; (video)

Λίγες ώρες απομένουν πριν οι βρετανοί προσέλθουν στις κάλπες για την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση της ιστορίας τους, την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο απλό: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του “Remain” και του “Leave”.

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του “Remain”.

Στην εκστρατεία που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος, τέσσερα ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν και αναμένεται να κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα της αμφίρροπης αυτής ιστορικής αναμέτρησης. Οικονομία, εμπόριο, μετανάστευση, ασφάλεια.

Το στρατόπεδο του Brexit επιχειρηματολογεί πως η σχέση με την Ε.Ε:

  • έχει περιορίσει την εθνική κυριαρχία
  • κοστίζει πολλά (17,8 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015)
  • καθιστά αδύνατο τον έλεγχο της μετανάστευσης
    δεν θωρακίζει τη Βρετανία από τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις.Εκφραστές του, το δίδυμο του πομπώδους ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ και του Μπόρις Τζόνσον, πρώην δημάρχου του Λονδίνου.

Το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ αντιτείνει πως αν η Βρετανία παραμείνει:

  • αποφεύγουν μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας
  • δεν απειλούνται 3 εκ. θέσεις εργασίας στο εμπόριο με την ΕΕ
  • θα έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, που καλύπτει τις μισές εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας
  • θα δώσουν εκ των έσω τη μάχη για το μεταναστευτικό
    θα είναι ασφαλέστεροι χάρη στη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στη μάχη αυτή πρωτοστατούν ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Κι ενώ η τελευταία δημοσκόπηση δίνει οριακό προβάδισμα στην έξοδο με 45%, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση» με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι αν ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή θα είναι μια μη αναστρέψιμη απόφαση που θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ένωσης.
Exit poll δεν θα υπάρξει ωστόσο το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.
Η έρευνα θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος. Τα ευρήματα του ινστιτούτου θα ανακοινωθούν από το κανάλι Sky News.

Η έρευνα θα είναι διαδικτυακή, και οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν.

Το 2014 μια δημοσκόπηση του YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού έκλεισαν οι κάλπες στη Σκωτία προέβλεψε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η έρευνα εκείνη έδινε ποσοστό 54% κατά της ανεξαρτησίας και το επίσημο ποσοστό, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ήταν 55,3%.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ