Paradise Papers: Εμπλέκονται και τα πανεπιστήμια Οξφόρδης – Κέμπριτζ

Τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, και σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κολεγίων Oxbridge, έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες  ακόμη και για γεωτρήσεις, εκμεταλλευόμενα τις αφορολόγητες “προσφορές” από τα υψηλού ρίσκου hedge funds των νησιών Κέιμαν, αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian που ως γνωστόν συμμετέχει στις διαρροές των Paradise Papers.

https://twitter.com/ukbizz/status/928543425464619008

Το κύριο συνταξιοδοτικό σύστημα του πανεπιστημιακού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, (USS), επένδυσε  εκατομμύρια δολάρια σε εταιρικές σχέσεις με ορυκτά καύσιμα, τη στιγμή που το εν λόγω Ταμείο αντιμετωπίζει έλλειμμα £ 17,5δις, το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε βρετανικό ταμείο συντάξεων, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Ομάδα ακαδημαϊκών στο Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον Rowan Williams, πρώην αρχιεπίσκοπο του Canterbury, ζήτησε να σταματήσουν οι επενδύσεις με βάση τον άνθρακα από το πανεπιστήμιο.

Η μεγαλύτερη επένδυση φοροαποφυγής, ύψους 1 δισ. δολαρίων, ήταν με την Royal Dutch Shell, την αγγλο-ολλανδική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ τα χρήματα διοχετεύονταν μέσω εταιρείας που εδρεύει στις ΗΠΑ, παρακάμπτοντας όμως την αμερικανική όσο και τη βρετανική φορολογία με αφορολόγητα μερίσματα.

Τα πανεπιστήμια έπρεπε να είναι διαφανή όσον αφορά τις επενδυτικές κινήσεις τους, δεδομένου ότι ως δημόσιοι οργανισμοί λαμβάνουν δημόσιο χρήμα ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όλες οι συναλλαγές με τα νησιά Κέιμαν ενέχουν μόνο αδιαφάνεια και φοροαποφυγή, επισημαίνεται τέλος στο δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ:Guardian
Σχετική είδηση:O Κάρολος επένδυσε 2,96 εκατ. λίρες αποκαλύπτουν τα Paradise Papers

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος