Δίνοντας τέλος στα σενάρια παραίτησης της μετά την απώλεια αυτοδυναμίας, η πρόεδρος των Βρετανών Συντηρητικών Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί κυβέρνησης συνεργασίας, με τους Δημοκρατικούς Ενωτικούς (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας. Μετά τη συνάντηση που είχε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με την βασίλισσα Ελισάβετ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι προέχουν η σταθερότητα και ασφάλεια και απαντώντας στην κριτική που της ασκείται τόνισε ότι προέχουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit «ενώ θα αναλογίζεται το μήνυμα από τις κάλπες». Καταλύτης για την έκβαση των εκλογών χαρακτηρίζεται το ποσοστό προσέλευσης των νέων ως 24 ετών που ανέρχεται στο πρωτοφανές ρεκόρ του 72%. Η ερμηνεία των εκλογολόγων είναι ότι «οι νέοι δεν ήθελαν το Brexit και ψήφισαν με κίνητρο να το εμποδίσουν».

Αθροιζόμενοι οι βουλευτές των Συντηρητικών και της προτεσταντικής Δεξιάς (DUP) της Αρλίν Φόστερ, φθάνουν τους 328 και την αναγκαία πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, με έκτακτη συνέντευξη ο Τζέρυ Άνταμς, επιβεβαίωσε ότι το ιρλανδικό εθνικιστικό – αριστερό Σιν Φέιν δεν θα καταλάβει τις επτά έδρες που κέρδισε, όπως κάνει παραδοσιακά, στο βρετανικό Κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.

Oι Συντηρητικοί της Μέι κερδίζουν 318 έδρες, μόλις οκτώ λιγότερες από τις απαιτούμενες για αυτοδυναμία και αυτό απέχει πολύ από το ζητούμενο της ισχυρής εντολής για σκληρό Brexit, όπως ζήτησε η Τερέζα Μέι προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές πριν από επτά εβδομάδες.

Οι Βορειοϊρλανδοί Ενωτικοί, βγήκαν σαφώς ενισχυμένοι από τις εκλογές έχοντας απορρίψει το σκληρό Brexit, διεκδικούν την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία από το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένουν σε καλές σχέσεις με την Ιρλανδία, ενώ το 2011 είχαν ταχθεί υπέρ της θανατικής ποινής.

Η πρόεδρος του DUP Αρλίν Φόστερ/ AP
Η πρόεδρος του DUP Αρλίν Φόστερ/ AP

Η Βρετανή πρωθυπουργός, σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι θα επιδιώξει άτυπη και όχι ρητή συμφωνία με το DUP, ώστε το τελευταίο να «δανείζει» την υποστήριξή του στους Συντηρητικούς στη Βουλή των Κοινοτήτων στα νομοσχέδια, χωρίς τυπικά να αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν που βγήκαν από τις κάλπες ενισχυμένοι με επιπλέον 30 έδρες κάλεσαν την πρωθυπουργό να παραιτηθεί μετά την «καταστροφική εκλογική βραδιά». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να κάνει στην άκρη ώστε να αναλάβει μία κυβέρνηση η οποία να είναι «πραγματικά αντιπροσωπευτική του λαού της χώρας», ενώ δήλωσε στο BBC ότι «είναι ξεκάθαρο ποιος κέρδισε αυτές τις εκλογές».

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δείχνουν ότι απορρίφθηκε η επιλογή του σκληρού Brexit τόνισαν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντγκαρ αλλά και η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέτζον που κάλεσε το Λονδίνο να διαπραγματευτεί την παραμονή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Προειδοποίηση στη Βρετανία να μην καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit απηύθυναν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί το διαζύγιο και οι λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας και μετά θα πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική για τς μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ».

Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι είναι ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από το Λονδίνο αν τελικά οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου.

Πάντως, πηγές της ΕΕ σημείωναν πως εάν τελικά υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι με ευθύνη των Βρυξελλών, αλλά του Λονδίνου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προκάλεσε «έκπληξη» στις Βρυξέλλες, καθώς πίστευαν ότι «ένας πρωθυπουργός που έχει πλειοψηφία κάνει εκλογές για να τη μεγαλώσει και όχι για να χάσει».

Ανταπόκριση/Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Σχετική είδηση:Εντολή για κυβέρνηση στην Μέι από τη Βασίλισσα
Σχετική είδηση:Νίκη Μέι χωρίς αυτοδυναμία – Σε περίοδο αβεβαιότητας η Βρετανία (video)
Σχετική είδηση:Βουτιά της στερλίνας, πτώση των βρετανικών ομολόγων μετά το σοκ της Μέι
Σχετική είδηση:Πρωτιά για τους Συντηρητικούς της Μέι χωρίς αυτοδυναμία (συνεχής ενημέρωση)

Μοιράσου το άρθρο: