Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, διαμήνυσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών. Έχουμε καταστρέψει όλα τα αποθέματα χημικών όπλων, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας. Κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκαλείται απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (21.00 ώρα Ελλάδος). Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τις ΗΠΑ να συνταχθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία αντί να ξεκινήσουν «εμπορικό πόλεμο» για τους δασμούς. 

Μέι: Είναι τραγικό το γεγονός ότι  ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον δρόμο

Η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση: «Αντ΄αυτού, μεταχειρίσθηκαν την υπόθεση της χρήσης στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη με σαρκασμό, περιφρόνηση και θράσος».

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε. «Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

AP Photo/Frank Augstein

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν», είπε η Μέι, σημειώνοντας πως η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια, θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία.

Σημειώνεται πως η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, «θα παγώσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν μπορεί πλέον να είναι η ίδια. Θα διακόψουμε όλες τις προγραμματισμένες διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την «ανάκληση της πρόσκλησης προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών» Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Επίσης, η Βρετανία θα θεσπίσει νόμους που θα ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι σε όλες τις μορφές «εχθρικής κρατικής δραστηριότητας», περιλαμβανομένης της ικανότητας να σταματά όσους θεωρεί ύποπτους για τέτοια δραστηριότητα στα σύνορα της χώρας. Σήμερα αυτό γίνεται μόνο για άτομα ύποπτα για τρομοκρατική δράση», ανακοίνωσε η Μέι.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία θα ανταποδώσει»

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης έληξε το τελεσίγραφο του Λονδίνου για εξηγήσεις σχετικά με τον παράγοντα «Ναβιτσόκ» (Novitchok), τον οποίο είχε αναπτύξει ο σοβιετικός στρατός και, σύμφωνα με το Λονδίνο, χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη βρετανική επικράτεια.

Το Κρεμλίνο ζήτησε δείγματα της χημικής ουσίας, ενώ εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο, προειδοποιεί ότι «η Ρωσία θα ανταποδώσει».

Η Βρετανία επέλεξε την αντιπαράθεση κι όχι τη συνεργασία, ενώ η Μόσχα ήταν «έτοιμη» να συνεργαστεί, καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».

«Έχουμε καταστρέψει ανεξαιρέτως όλα τα χημικά όπλα που υπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί στην Σοβιετική Ένωση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επισήμως, παρουσία του Ρώσου προέδρου σε απευθείας σύνδεση, καταστράφηκε το τελευταίο βλήμα χημικού όπλου. Για αυτό γενικά δεν έχουμε χημικά όπλα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή τη εκτίμηση που έκανε η Τερέζα Μέι ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών «δεν είναι άξιος γι αυτή την θέση», απάντησε πως μόνο ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να τον αξιολογήσει.

Η ΕΕ «έτοιμη για ανοικτή διπλωματική κρίση»

«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter και δήλωσε «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς Συνόδου Κορυφής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε ως «απαράδεκτη» την επίθεση και επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας «στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας της χρήσης χημικών όπλων».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσει κοινή στάση στην υπόθεση.

Σε δηλώσεις της στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, πρόσθεσε πως «εντούτοις, εγώ λέω ότι δεν μπορούμε να διακόψουμε κάθε επαφή τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους Ρώσους παρά τις διαφορετικές απόψεις μας».

ΝΑΤΟ: Η Μόσχα να απαντήσει στα ερωτήματα

Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» για τα χημικά όπλα και απαίτησε από τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτει η Βρετανία, «κυρίως παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων».

Βρετανικά δημοσιεύματα επιμένουν στο μεταξύ, ότι τα ίχνη του «Ναβιτσόκ», εντοπίστηκαν στα λουλούδια που άφησε ο Σκριπάλ στον τάφο της συζύγου του.

«Μόνο οι Ρώσοι έχουν παρασκευάσει αυτούς τους παράγοντες και τους κρατούν μυστικούς», δήλωσε από τις ΗΠΑ όπου έχει αυτοεξοριστεί, ο 83χρονος Ρώσος χημικός Βιλ Μιρζαγιάνοφ, που στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 αποκάλυψε πρώτος την ύπαρξη αυτών των πανίσχυρων νευροτοξικών παραγόντων.

«Μυστηριώδης» θάνατος αυτοεξόριστου Ρώσου επιχειρηματία

Ως «ανεξήγητος» αντιμετωπίζεται για την ώρα από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ο θάνατος του Νικολάι Γκλουσκόφ, αυτοεξόριστου Ρώσου επιχειρηματία που ήταν στενός φίλος του δριμύτατου επικριτή του Πούτιν, Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Είχε φυλακιστεί το 1999 για πέντε χρόνια στις ρωσικές φυλακές κατηγορούμενος για διασπάθιση χρημάτων κατά τη θητεία του στη διοίκηση της Aeroflot. Ο ίδιος αργότερα είχε πει ότι ήταν «όμηρος» του Πούτιν που ήθελε να πιέσει τον Μπερεζόφκσι να πουλήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό ιδιοκτησίας του.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Λονδίνο έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο.

Το 2013, μετά από το θάνατο του Μπερεζόφσκι στο σπίτι του στο Σάρεϊ που έχει αποδοθεί πιθανώς σε αυτοκτονία, αλλά χωρίς να υπάρχει οριστικό πόρισμα για τα αίτια, ο Γκλουσκόφ είχε υποστηρίξει πως ο φίλος του είχε στραγγαλιστεί.

Οι συνθήκες θανάτου του Μπόρις Μπερεζόφσκι στο σπίτι του στο Σάρεϊ της Αγγλίας το 2013 θα επανεξεταστούν από τη βρετανική αστυνομία στο πλαίσιο των νέων ερευνών για 14 θανάτους επί βρετανικού εδάφους με υποψίες ρωσικής εμπλοκής, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Σχετική είδηση: Τελεσίγραφο Μέι σε Ρωσία-Μόσχα: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι απειλές

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

Μοιράσου το άρθρο: