Με ζητούμενο να εξασφαλίσει την έγκριση από τα δύο τρίτα του βρετανικού Κοινοβουλίου, η Τερέζα Μέι κατέθεσε προς ψήφιση το σχέδιο πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου. Παράληλα προειδοποίησε, ότι «το χρονοδιάγραμμα των εκλογών κανονικά το 2020, υπονόμευε την ελευθερία της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», τη στιμή που οι πολιτικοί της αντίπαλοι «παίζουν παιχνίδι για να τη σταματήσουν και η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ψάχνει για αδυναμίες», όπως είπε. Εξομολογήθηκε μάλιστα ότι πήρε την απόφαση για πρόωρες κάλπες, ενώ περπατούσε με το σύζυγο της, κατά τις πασχαλινές διακοπές τους στην Ουαλία.

«‘Οταν πάω στην Ευρώπη για τις διαπραγματεύσεις, χρειάζομαι την υποστήριξη του βρετανικού λαού», διατράνωσε.

Αντίθετα, η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ δήλωσε στο BBC ότι η εξασφάλιση μιας ισχυρότερης πλειοψηφίας θα δώσει στην πρωθυπουργό «την ευκαιρία για πιθανούς συμβιβασμούς με την ΕΕ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent το σκάνδαλο παραβίασης του ορίου δαπανών κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2015 που εκθέτει 30 στελέχη των Συντηρητικών έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την απόφαση της «μη εκλεγμένης άμεσα από το λαό πρωθυπουργού», να προσφύγει στις κάλπες.

Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί που στις δημοσκοπήσεις υπολείπονται 20 εκατοστιαίες μονάδες των κυβερνώντων Συντηρητικών, υπόσχονται υποστήριξη στην πρωθυπουργό, ωστόσο ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον Μακντόνελ προσθέτει ότι οι πρόωρες εκλογές συνιστούν «ευκαιρία στους Εργατικούς να αντιακαταστήσουν τους Συντηρητικούς στην εξουσία».

«Η οικονομία κλυδωνίζεται, ο πληθωρισμός καλπάζει, οι μισθοί λιμνάζουν και οι άνθρωποι βυθίζονται στα χρέη και η κυβέρνηση θα ηττηθεί», προειδοποιούν οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Μέι δημοφιλία μεγαλύτερη από την Μάργκαρετ Θάτσερ, άνω του 44%.

Προεκλογικό μανιφέστο χαρακτηρίζει το BBC την προειδοποίηση των Εργατικών ότι «η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ την άνευ δασμών πρόσβαση στην ενιαία αγορά, την προστασία των θέσεων εργασίας και της οικονομίας συνολικά, τη δίκαιη μεταναστευτική διαχείριση και ακόμη περισσότερα οφέλη από την Τελωνειακή Ένωση».

Ναι στις πρόωρες εκλογές, είπαν και οι Φιλελεύθεροι του Τιμ Φάρον, τονίζοντας ότι μέσα από τις κάλπες δίνεται η ευκαιρία για «λιγότερο σκληρό» Brexit.

«Ήταν ο Χίτσκοκ που σκηνοθέτησε το Brexit: πρώτα ένας σεισμός και η ένταση κλιμακώνεται»

Αυτό δήλωσε με ανάρτηση στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την ώρα που το Βερολίνο αλλά και ο αρμόδιος του Brexit Επίτροπος Γκι Βερχόφσταντ, τονίζουν ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται να νομιμοποιήσουν ή να απορρίψουν το σκληρό Brexit.

Βάσει του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019. Οι πρόωρες εκλογές του Ιουνίου σημαίνουν ότι η Μέι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους ψηφοφόρους πριν από το 2022.

H πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον, που ήδη προωθεί δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από το Λονδίνο και πρόσδεσης στην Ε.Ε, κατηγόρησε την Τερέζα Μέι,  «για ιδιοτελή και στενόμυαλα κομματικά συμφέροντα», υπενθυμίζοντας ότι η πρωθυπουργός δεν μπορούσε να στηριχθεί σε πλειοψηφία 17 βουλευτών ενόψει του Brexit.

ΠΗΓΗ:BBC
Σχετική είδηση:Πρόωρες κάλπες στη Βρετανία: Τα επόμενα βήματα (video)

Μοιράσου το άρθρο: