«Φρικτό και παράτολμο έγκλημα» χαρακτήρισε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Μέι την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου, ενώ αναμένεται το πόρισμα της Αντιτρομοκρατικής για την προέλευση του. Το δηλητήριο αναμένεται διαφορετικό από τα απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως το αέριο σαρίν που ανιχνεύτηκε σε επιθέσεις στη Συρία αλλά και ο νευροτοξικός παράγοντας VX.

Η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η επίθεση  «δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τον πληθυσμό» και καλεί τους Βρετανούς να είναι ψύχραιμοι και να αναμένουν τα οριστικά αποτελέσματα της έρευνας.

«Οι αρχές έχουν σχέδιο δράσης ως απάντηση στην επίθεση», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, σε κοινή συνέντευξη με τον αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής.

«Φαίνεται ότι ο Σκριπάλ δεν θα επιζήσει», ενώ οι γιατροί διατηρούν κάποιες ελπίδες για την κόρη του, έγραψε η εφημερίδα The Times.

Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, η πηγή της δηλητηρίασης είναι τα διαβόητα εργαστήρια της ρωσικής αντικατασκοπείας SVR, στο Yasenevo έξω από τη Μόσχα, ενώ ήδη η βρετανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει κατάλληλα εάν η επίθεση αποδειχτεί «περιστατικό κρατικής τρομοκρατίας από την πλευρά της Ρωσίας».

O Σεργκέι Σκριπάλ που καταδικάστηκε στη Ρωσία για προδοσία το 2006, και στη συνέχεια βρέθηκε στη Βρετανία στο πλαίσιο ανταλλαγής κατασκόπων μεταξύ CIA και αμερικανικού FBI, εμφανίζεται σε νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα να αγοράζει γάλα, μπέικον και «Ξυστό», λίγο πριν από την επίθεση.

Πολλές αναρτήσεις πάντως, αμφισβητούν ότι στο πλευρό του ήταν η 33χρονη κόρη του Γιούλια και μιλούν για τη μυστηριώδη ξανθιά γυναίκα με την κόκκινη τσάντα, που φαίνεται σε βίντεο που καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα, πριν τα θύματα βρεθούν, την περασμένη Κυριακή, αναίσθητα σε ένα παγκάκι στη νότια Αγγλία. Έκτοτε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Γιούλια εργάζεται σήμερα για τη Pepsico στη Μόσχα, σύμφωνα με το λογαριασμό της στο Facebook, αφού μετακόμισε στη Βρετανία για λίγα χρόνια το 2010.

Ο  αστυνομικός που δεν κατονομάζεται και βρέθηκε πρώτος στον τόπο του περιστατικού και ο οποίος νοσηλεύεται, επικοινωνεί με το περιβάλλον παρότι η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

ΠΗΓΗ:SKY NEWS,CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: