Οι ιρλανδικές αρχές σκοπεύουν να εξετάσουν λεπτομερώς τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών του Facebook προς τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης που ανέτρεψε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

«Η απόφαση διασαφηνίζει ότι επαφίεται στην (ιρλανδική) επιτροπή προστασίας των δεδομένων να επανεξετάσει την προσφυγή του κ. Σρεμς και να προχωρήσει στις αναγκαίες έρευνες» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάρα Μέρφι, αρμοδιότητα του οποίου είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή συνιστά μια ευκαιρία «για να καθοριστούν παγκόσμιοι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε «άκυρο» το καθεστώς που ισχύει εδώ και 15 χρόνια για τη μεταφορά δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς, μετά την προσφυγή που είχε καταθέσει στην Ιρλανδία (σ.σ. την ευρωπαϊκή έδρα του Facebook) ο Αυστριακός δικηγόρος Μαξ Σρεμς.

Η επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων Έλεν Ντίξον, που είναι επικεφαλής της ιρλανδικής υπηρεσίας που διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου, ζήτησε από το νομικό τμήμα της υπηρεσίας αυτής να εξετάσει το πρόβλημα.

«Τα θέματα που προκύπτουν από την απόφαση (του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) είναι περίπλοκα», σχολίασε η Ντίξον, υπογραμμίζοντας ότι οι συνέπειες θα επεκταθούν «πολύ πέρα από την υπόθεση» για την οποία προσέφυγε ο Σρεμς στην Ιρλανδία.

Ο Αυστριακός δικηγόρος, ανησυχώντας για τις πρακτικές που ακολουθούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, απευθύνθηκε στις ιρλανδικές αρχές διεκδικώντας το δικαίωμά του να αντιταχθεί στη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων του επειδή οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο Σρεμς απευθύνθηκε στην Ιρλανδία επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook και επομένως από εκεί μεταφέρει η εταιρεία τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών της στους διακομιστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Ανησυχία για την απόφαση

Την ανησυχία του για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε απόψε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την απόφαση σύμφωνα με την οποία θεωρείται άκυρη η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη μεταφορά δεδομένων.

Ο Έρνεστ σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αναθεωρηθεί το πλαίσιο αυτό. Ετοιμη να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες να αρθεί η «αβεβαιότητα» που δημιουργεί η απόφαση του δικαστήριου δήλωσε και η υφυπουργός Εμπορίου Πένι Πρίτσκερ.

Με ανακοίνωσή της η Πρίτσκερ εξέφρασε την «απογοήτευσή» της για την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί «αβεβαιότητα» για τις εταιρείες και τους καταναλωτές.

«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις εταιρείες και τους καταναλωτές, τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Ευρωπαίους και θέτει σε κίνδυνο τη διατλαντική ψηφιακή οικονομία» ανέφερε η υφυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: