DW : Δεν είναι βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ θα εγκρίνει τα σχέδια για επιτήρηση κατά των διακινητών προσφύγων στο Αιγαίο

Εν αναμονή αποφάσεων από τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, το γερμανικό δίκτυο Deutche Welle  μεταδίδει ότι “Γερμανία – Ελλάδα και Τουρκία ζητούν κι επίσημα από το ΝΑΤΟ να εγκρίνει την αποστολή θαλάσσιας επιτήρησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων, επισημαίνοντας ότι “η αρχικά επιφυλακτική Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως για την επιχείρηση”.

“Το ΝΑΤΟ δεν έχει αρμοδιότητα ούτε να σταματά, ούτε να γυρίζει πίσω τις γεμάτες πρόσφυγες  λέμβους  των διακινητών” δηλώνουν γερμανικές πηγές τις οποίες επικαλούνται η DW και το Reuters. Εκτιμώντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι το σχέδιο θα εγκριθεί κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τα δίκτυα επισημαίνουν ότι  “η  προτεινόμενη επιχείρηση ξεπερνά τα όρια της νομικής  εντολής του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την άλλη  αποστολή  της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, που επικεντρώνεται στον θαλάσσιο δίαυλο από τη Λιβύη προς την Ιταλία”.

Ωστόσο, εάν εγκριθεί η επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης στο Αιγαίο, η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο με ναυαρχίδα το γερμανικό πολεμικό πλοίο Bonn , θα συνδράμει με παροχή πληροφοριών στις ακτοφυλακές αλλά και στη Δύναμη Frontex της Ε.Ε, σημειώνεται επίσης στα δημοσιεύματα.

Το ζητούμενο είναι να επιστρέφουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες που εξωθούν οι διακινητές και αναπόφευκτα, η Τουρκία θα κληθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία βοήθειας  3.000.000.000 ευρώ από την ΕΕ, υπογραμμίζουν τέλος, τα διεθνή πρακτορεία.

ΠΗΓΗ:Deutche Welle 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος