Αναβλήθηκε, λόγω απουσίας του κατηγορουμένου, η δίκη του Ερβέ Φαλτσιανί, γαλλο-ιταλού πρώην υπεύθυνου για θέματα πληροφορικής της τράπεζας HSBC –Suisse, η οποία ξεκίνησε σήμερα στην Ελβετία. Ο Φαλτσιανί κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία.

Το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο που εδρεύει στην Μπελινζόν, στη νότια Ελβετία, δέχθηκε το αίτημα του εισαγγελέα που ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας. Ο πρώην εργαζόμενος της HSBC, που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παρίστατο στην δίκη του στην Μπελινζόν, θα κλητευθεί για δεύτερη φορά, για την επόμενη ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο, στις 2 Νοεμβρίου.

Ο Φαλτσιανί διώκεται από τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας «για υπεξαίρεση δεδομένων, παροχή οικονομικών πληροφοριών, παραβίαση εμπορικών απορρήτων και παραβίαση τραπεζικού απορρήτου». Εάν δεν ανταποκριθεί και στη δεύτερη κλήτευση, το δικαστήριο θα τον δικάσει ερήμην.

Σύμφωνα με την κατηγορία του Ελβετού ομοσπονδιακού εισαγγελέα, «Ο Φαλτσιανί «από το 2006 έως το 2008, αντέγραψε τραπεζικά δεδομένα του εργοδότη του», που ήταν τότε το υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, «‘ώστε στη συνέχεια, από το 2008 έως το 2014, να τα καταστήσει προσβάσιμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε δημόσιους οργανισμούς πολλών χωρών», μεταξύ των οποίων και στις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.

Οι αποκαλύψεις του επέτρεψαν να ξεσκεπαστούν χιλιάδες φοροφυγάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως «καταμηνυτή ατασθαλιών» και ανακοίνωσε πριν από πολλές εβδομάδες στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης πως δεν θα παρίστατο στη δίκη του, δεδομένου ότι κινδυνεύει να συλληφθεί.

Μεταξύ των πλούσιων φορολογουμένων που κατηγορούνται ότι φοροδιέφευγαν στις χώρες τους και εντοπίστηκαν από τη δικαιοσύνη χάρη στις λίστες Φαλτσιανί είναι η Αρλέτ Ριτσί, 73 ετών, κληρονόμος της οίκου Nina Ricci. Επίσης ο Εμίλιο Μποτίν, που καταδικάστηκε να πληρώσει 299 εκατομμύρια ευρώ στις ισπανικές φορολογικές αρχές.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί εγκατέλειψε την Ελβετία τον Δεκέμβριο του 2008, Έπειτα από μία πρώτη ανάκριση από την αστυνομία της Γενεύης όσον αφορά τις δραστηριότητές του. Το 2012 συνελήφθη στη Βαρκελώνη αφέθηκε όμως ελεύθερος, καθώς η Ισπανία αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης της Βέρνης, όπως επίσης και η Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: