Ένα σχολείο-φάρος αλληλεγγύης στη μέση της «Ζούγκλας»

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από δύο μήνες σε έναν λασπωμένο καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί, με το όνομα “Η Ζούγκλα“.

Την ώρα που το συνεργείο του γερμανικού δικτύου DW κάνει το ρεπορτάζ του, η δασκάλα γράφει σε έναν μικρό μαυροπίνακα τη λέξη “καιρός” στα αγγλικά. Μετά τη γράφει και στα γαλλικά. Την προφέρει, και οι πρόσφυγες από το Σουδάν και την Ερυθραία την επαναλαμβάνουν εν χορώ, ενώ οι άνεμοι χτυπούν τους τοίχους της μικρής τους αίθουσας.

Έρχονται για να μάθουν, επειδή είναι ένα μέρος όπου αισθάνονται ήρεμοι“, λέει η Βιρζινί Τιμπερζιέν, μία από τους πολλούς εθελοντές, που όλο και πληθαίνουν.

Το σχολείο προσφέρει ευρεία γκάμα γνώσεων και δραστηριοτήτων. Από τάι τσι μέχρι γαλλικά και αγγλικά, γλώσσες που βοηθούν τους πρόσφυγες να κάνουν αίτηση για άσυλο.

Το λιμάνι του Καλαί δέχτηκε πολλούς πρόσφυγες. Όχι με ενιαία στάση. Διαδηλώσεις έγιναν υπέρ και κατά των ανθρώπων που έφταναν μαζικά.

Ο νιγηριανός Ζιμάκο Τζόουνς, στην Ευρώπη από το 2010, βρισκόταν στη Νίκαια όταν έμαθε για τους μετανάστες στο Καλαί. “Αποφάσισα να έρθω εδώ και να βοηθήσω τους ανθρώπους“, λέει. Και αυτό έκανε. Πήγε στο Καλαί, και “ίδρυσε” το σχολείο στον καταυλισμό που είχε δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες.

Δεν πέρασε πολύς καιρός, και οι εθελοντές άρχισαν να καταφθάνουν. Η λογοθεραπεύτρια Βιρζινί Τιμπερζιέν λέει, “τους θαυμάζω τόσο πολύ για όλα όσα έχουν περάσει, για το ταξίδι τους. Είναι ήρωες που βρίσκονται εδώ σήμερα, κρατούν τα χαμόγελά τους και την αποφασιστικότητά τους να μάθουν“.

Η καθηγήτρια Νιάμ Μακάχον από το Κεντ της Βρετανίας, πήρε μια βαλίτσα με τροφή, ρούχα και σχολικές προμήθειες, διέσχισε το Κανάλι και έφτασε στο Καλαί. “Ήθελα να έρθω εδώ και να φτιάξω γέφυρες ανάμεσα στο σχολείο μου και αυτό το σχολείο. Κάποια παιδιά στο σχολείο μου έχουν πολύ αρνητική άποψη για τους μετανάστες –παρότι το 30% είναι και τα ίδια παιδιά μεταναστών“, λέει η βρετανίδα καθηγήτρια. Και συμπληρώνει: “Ρίσκαραν τις ζωές τους. Τρέχουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τα βασανιστήρια, την κλιματική αλλαγή. Που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούνται από τις δυτικές πολιτικές“.

Ο “ιδρυτής” του σχολείου θέλει αυτό να γίνει ένα σύμβολο. “Οι άνθρωποι βλέπουν ότι οι πρόσφυγες μπορούν να φτιάξουν κάτι θετικό στη Ζούγκλα. Το σχολείο. Χωρίς θρησκεία. Χωρίς χρώμα. Ανοιχτό σε όλους. Όπως ακριβώς ένα γαλλικό σχολείο“.

Και η Βιρζινί Τιμπερζιέν προσθέτει: “Το σχολείο είναι ένας τρόπος να αποκατασταθεί η ανθρωπιά“. Και ένα υπαρκτό μήνυμα αλληλεγγύης, σε μια Ευρώπη που ψάχνει απαντήσεις, σε ένα ερώτημα το οποίο δε μπορεί πια να αποφύγει.

πηγή: DW
Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος