Ευρώπη: Νέες ισορροπίες δημιουργεί η μεταναστευτική κρίση

Εκατοντάδες μετανάστες, περιλαμβανομένων Σύρων προσφύγων, εξακολουθούν να βρίσκονται για δεύτερη ημέρα σε ένα τραίνο στον σιδηροδρομικό σταθμό της ουγγρικής πόλης Μπίτσκε, ζητώντας να περάσουν στη Γερμανία και διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν σε έναν κοντινό καταυλισμό.

Οι μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στα υπερπλήρη βαγόνια του τραίνου, αφού την Πέμπτη το πρωί οι αρχές της Ουγγαρίας τους σταμάτησαν ζητώντας τους να μεταφερθούν σε έναν γειτονικό καταυλισμό για τους αιτούντες άσυλο.

Διαπληκτισμοί ξέσπασαν όταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές της αστυνομίας, με κάποιους από αυτούς να τρέχουν για να γλιτώσουν ή να πέφτουν στις ράγες των τραίνων.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίστηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από την κυβέρνησή του, εκτιμώντας ότι «δεν πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά γερμανικό». Το ουγγρικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα για να συζητήσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα σειρά νόμων που αποσκοπούν στον έλεγχο της ροής των μεταναστών στη χώρα, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία και θεσπίζοντας αυστηρές ποινές, περιλαμβανομένης και της φυλάκισης, για την παράνομη διέλευση των συνόρων.

Β. Πούτιν: “Λανθασμένη” η πολιτική της Δύσης στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε σήμερα ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της «λανθασμένης» πολιτικής της Δύσης στη Μέση Ανατολή. «Η κρίση αυτή ήταν εντελώς αναμενόμενη», δήλωσε ο Πούτιν από το Βλαδιβοστόκ όπου βρίσκεται για το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η πολιτική αυτή, που συνεχίζεται, συνίσταται στην «επιβολή των (δυτικών) στάνταρ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικές, θρησκευτικές, εθνικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών».

«Είναι κυρίως πολιτική των αμερικανών εταίρων μας» την οποία «η Ευρώπη ακολουθεί τυφλά», τόνισε, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με «ένα τόσο βαρύ φορτίο» στον μεταναστευτικό τομέα.

Μ. Σουλτς: Χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις

«Τα όσα εκτυλίσσονται στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι ντροπή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε για τη μεταναστευτική κρίση. «Η αποτυχία των κυβερνήσεων είναι αυτή που εμποδίζει μια ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο Σουλτς μιλώντας στη Vorwarts, τη μηνιαία εφημερίδα του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στο έδαφός της, ο Σουλτς απάντησε ότι «κατ’ αρχάς θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη διάσωση των μεταναστών και για να εμποδίσουμε να υπάρξουν και άλλοι μαζικοί τάφοι στη θάλασσα».

Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να μπορέσουν να έρθουν μέσω της νόμιμης οδού στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Η Σερβία μπορεί να συμμετάσχει στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

Η Σερβία δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο να δεχθεί μια ποσόστωση μεταναστών, συμμετέχοντας στην κατανομή των μεταναστευτικών ροών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου επιθυμεί να ενταχθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε πως η Σερβία “είναι έτοιμη για συνομιλίες” σχετικά με το ενδεχόμενο να δεχθεί έναν ορισμένο αριθμό μεταναστών στο πλαίσιο ενός σχεδίου της ΕΕ των 28 κρατών-μελών. “Ως μία χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, αυτή είναι μία καλή στιγμή για να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την αποστολή”, δήλωσε ο σέρβος υπουργός μιλώντας στα αγγλικά.

Νταβούτογλου: Οι εκκλήσεις για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία δεν εισακούστηκαν

Η Τουρκία προσπάθησε να πείσει τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας ώστε να αναχαιτίσει τη ροή των προσφύγων από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, αλλά κανείς δεν την άκουσε, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) που διεξάγεται στην Άγκυρα.

Την Πέμπτη το βράδυ, οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν 57 ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν στην Κω. Η ακτοφυλακή εμπόδισε τον απόπλου τριών σκαφών που μετέφεραν 57 Σύρους, Αφγανούς και Πακιστανούς αργά χθες, κατάσχοντας τα σκάφη και οδηγώντας τους επιβάτες πίσω στην Τουρκία, όπου πέρασαν τη νύχτα πάνω σε κουβέρτες στην αυλή του κτιρίου της ακτοφυλακής.

Όσοι διαθέτουν έγγραφα που αναφέρουν τη χώρα προέλευσής τους θα απελαθούν, εκτός απ’ αυτούς που προέρχονται από τη Συρία, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στην Τουρκία, δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της ακτοφυλακής του Μπόντρουμ.

ΟΗΕ: Η Βρετανία θα δεχθεί 4.000 πρόσφυγες

Η Βρετανία θα δεχτεί 4.000 επιπλέον πρόσφυγες από τη Συρία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. “Χαιρετίζουμε θερμά την απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των χώρων μετεγκατάστασης για Σύρους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτοί οι χώροι θα είναι κομβικής σημασίας για τις ζωές και το μέλλον 4.000 ανθρώπων”, δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, από τη Λισαβόνα όπου βρίσκεται, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα υποδεχτεί “χιλιάδες επιπλέον” πρόσφυγες από τη Συρία, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στον ακριβή αριθμό.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα διαθέσει ένα επιπλέον ποσό περίπου 137 εκατ. ευρώ (100 εκατ. λίρες) για ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της συριακής προσφυγικής κρίσης, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η απόφαση του Κάμερον συνιστά αλλαγή στην πολιτική του έπειτα από τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε χθες -με αφορμή τη δημοσίευση της φωτογραφίας του πτώματος του τρίχρονου Σύρου- επειδή το Λονδίνο δεν εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες τους οποίους θα υποδεχτεί η Βρετανία θα προέρχονται από τους καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών στα σύνορα της Συρίας και όχι από το Καλαί ή από άλλες περιοχές που γειτονεύουν με τη χώρα.

Μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν οι ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, της Αυστρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάβκοβ, της Αυστρίας Γιοχάνα Μιλκ-Λάιντερ, της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, καθώς και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουγγαρίας Κριστίνα Μπέρτα, υπέγραψαν, την Παρασκευή, Μνημόνιο Κατανόησης για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες αυτές, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των παραπάνω χωρών, κατά τη συνάντηση που είχαν στην πόλη Οχρίδα της ΠΓΔΜ, τόνισαν πως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί σε εθνικό επίπεδο, παρά απαιτεί από κοινού προσέγγιση στην εξεύρεση λύσης.

Σχέδιο μετεγκατάστασης μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο θα προτείνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα ένα διευρυμένο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ένωσης από την Ουγγαρία, όπως επίσης και από την Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με τις εθνικές ποσοστώσεις, επιβεβαίωσαν σήμερα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως ο Γιούνκερ πρότεινε στους συναδέλφους του Επιτρόπους να αυξήσουν τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα μετεγκατασταθούν από 120.000 σε 160.000. Η εκπρόσωπος είπε στους δημοσιογράφους πως προτάσεις όπως αυτή θα συμπεριληφθούν σε ένα πακέτο μέτρων που θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

“Παρατηρητήριο της Μεσογείου” – Διεθνές δίκτυο βοήθειας από πολίτες

Ακτιβιστές και ερευνητές έστησαν Το 2012 το διεθνές αυτό δίκτυο το οποίο δέχεται τηλεφωνήματα από μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε κίνδυνο και προσανατολίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Περίπου εκατό άνθρωποι στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, το Μαρόκο, αλλά και στην Τυνησία συνδέονται μέσω Διαδικτύου για να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις των μεταναστών και των προσφύγων 24 ώρες το 24ωρο.

“Όλα γίνονται μέσω Ίντερνετ. Ο καθένας μας είναι διαθέσιμος για μερικές ώρες και προγραμματίζει τον χρόνο κατά τον οποίο θα απασχοληθεί μια εβδομάδα εκ των προτέρων”, διευκρίνισε η Μάριον Νάπολι, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της από την Ιταλία, όπου διευθύνει εξάλλου και ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Κάρτες με την γραμμή (+33486517161) διανέμονται στις χώρες από τις οποίες αναχωρούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για το ταξίδι τους μέσω θαλάσσης για την Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος