Άμεση εκκίνηση για την έξοδο θέλουν οι 6 ιδρυτικές χώρες – Μέρκελ: Να μην αργήσει αλλά και να μη βιαστούμε (video)

Brexit και γρήγορα επιθυμούν οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ένωσης, καλώντας το Λονδίνο να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ε.Ε. μακριά από την αβεβαιότητα, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Σταινμάγερ. Το φόβο ότι αν καθυστερήσει η διαδικασία θα μπορούσε να ανοίξει η όρεξη κι άλλων χωρών για δημοψηφίσματα εξέφρασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήδη το ακροδεξιό κόμμα της Σλοβακίας άρχισε τη συλλογή υπογραφών.

Υπό την ανησυχία μήπως το Brexit προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες εντός της Ένωσης, οι περισσότεροι ηγέτες και αξιωματούχοι των χωρών της Ευρώπης πιέζουν για ένα σύντομο και φιλικό διαζύγιο με τη Βρετανία.
ΦΗ
Αυτή ήταν και η κοινή εκτίμηση των υπουργών εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της Ένωσης κατά την συνάντησή τους στο Βερολίνο, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βάλτερ Στάινμάγερ αναφέρει: “Είναι ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν επιτρέπει ούτε υστερίες ούτε όμως παράλυση”.

Στη Σύνοδο της Τρίτης αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στον Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαδικασιών αποχώρησης της Βρετανίας.

Ο Γιαν Ασελμπορν, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου δηλώνει: Ελπίζω να μην αρχίσουμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι, δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε οι Βρετανοί. Χρειάζεται σαφήνεια, ο βρετανικός λαός μίλησε και θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφασή του.

Οι επαφές του Γάλλου προέδρου μετά το αποτέλεσμα συνεχίζονται. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ συναντήθηκε στα Ηλύσια Πεδία με τον Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας και πάλι την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρει ότι “τώρα θα πρέπει να οργανώσουμε αυτό το χωρισμό, αλλά με ομαλό τρόπο και όπως ορίζουν οι συνθήκες, που πρέπει να εφαρμοστούν”.

Οι συζητήσεις για την έξοδο θα πρέπει να γίνουν σε καλό κλίμα διεμήνυσε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η απόφαση για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία ανήκει στους Βρετανούς: “Ειλικρινά δεν θα πρέπει να αργήσει πολύ, αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν θα πιέσω αυτή τη στιγμή για ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα”.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς πάντως άσκησαν κριτική στον Ντέιβιντ Κάμερον και στους Συντηρητικούς, όχι μόνο για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά και για το γεγονός πως δεν προχωρά αμέσως στην διαδικασία του διαζυγίου.
Ο Γιουνκερ είπε συγκεκριμένα: “Εγώ κατάλαβα αμέσως το αποτέλεσμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται μέχρι τον Οκτώβριο για να αποφασίσει εάν θα στείλει ή όχι τα χαρτιά του διαζυγίου στις Βρυξέλλες. Θέλω να γίνει αμέσως”.
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τονίζει ότι “για άλλη μια φορά ολόκληρη η ήπειρος είναι όμηρος των εσωκομματικών των Συντηρητικών της Βρετανίας”.

Στα αιτήματα πάντως των ακροδεξιών κομμάτων ανά την Ευρώπη για δημοψηφίσματα στις χώρες τους έρχεται να προστεθεί και η Σλοβακία. Το κόμμα «Ελευθερία» συγκεντρώνει υπογραφές μέσω του διαδικτύου ζητώντας δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας, η οποία πάντως τον Ιούλιο αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ήρθε η ώρα η Σλοβακία να εγκαταλείψει τον Τιτανικό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το κόμμα. Για να γίνει δημοψήφισμα απαιτούνται 350.000 υπογραφές.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος