Αντιπροτάσεις στο “plan B” της Τ. Μέι καταθέτουν Βρετανοί βουλευτές

Απογόητευση εκφράζει ανοιχτά το Βερολίνο για το “plan B” της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενώ οικονομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις ως “ένα βήμα πιο κοντά στο δυνητικά καταστροφικό σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία”. Μερίδα του βρετανικού Τύπου παρομοίασε το plan B με τη «Μέρα της Μαρμότας», μιλώντας για φαύλο κύκλο. “Η Βρετανία εξακολουθεί να επεξεργάζεται τι θα ζητήσει από την ΕΕ”, τόνισε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Στίβεν Μπάρκλεϊ. Μεταξύ των επιλογών, σύμφωνα με τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, θα πρέπει να είναι μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και ένα «δημοψήφισμα για τη συμφωνία», προτάσεις που έχει απορρίψει η Μέι.

Μετά την παρουσίαση του δεύτερου σχεδίου της για το Brexit, για το οποίο κατά κοινή διαπίστωση “είναι πανομοιότυπο με αυτό που καταψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με διαφορά 230 ψήφων”, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέθεσε την πρότασή της, την οποία οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν πριν τελικά να ψηφίσουν την 29η Ιανουαρίου.

Με τροπολογίες “αναλαμβάνουν τον έλεγχο” οι Εργατικοί

«Είναι ώρα το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής ενός δημοψηφίσματος», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές πρότειναν τροπολογία, με στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δώσει στο κοινοβούλιο χρόνο να εξετάσει και να ψηφίσει επί των επιλογών που έχει για να αποτρέψει μια έξοδο ‘χωρίς συμφωνία’.

Από την πλευρά της η βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, παρουσίασε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν για να εμποδίσουν το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να περάσει την συμφωνία της για το Brexit ως την 26η Φεβρουαρίου. Τότε, το κοινοβούλιο θα μπορεί να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα, όπως προβλέπει η τροπολογία που “κερδίζει έδαφος”, σύμφωνα με αναλυτές και αρθρογράφους.

“Στην πραγματικότητα, η πιο δημοφιλής από τις επιλογές είναι η συμφωνία της πρωθυπουργού”

Η Βρετανία εξακολουθεί να επεξεργάζεται τι θα ζητήσει από την ΕΕ ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Βρετανών βουλευτών όσον αφορά το σχέδιο ασφαλείας, γνωστό ως backstop, που έχει στόχο να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο του BBC ποια είναι η συγκεκριμένη πρόταση που θα κάνει η Βρετανία στην ΕΕ, ο αρμόδιος για το Brexit , υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ απάντησε: “Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε στο πλαίσιο της πρακτικής ακρόασης”.

“Η ΕΕ δεν θέλει να βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία δεν θα υπάρχει συμφωνία – αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνον στην ιρλανδική οικονομία αλλά και σε άλλες οικονομίες, την ολλανδική οικονομία – επομένως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία”, πρόσθεσε.

Βερολίνο: “Που είναι το plan B;”

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Μίκαελ Ροτ, ο Γερμανός υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, διερωτώμενος σε μήνυμά του στο Twitter: “Που είναι το plan B;”.

Κι αυτό γιατί η πρωθυπουργός της Βρετανίας πρότεινε “ανακωχή στο βρετανικό κοινοβούλιο”, με υποσχέσεις ότι θα επιδιώξει περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ όσον αφορά το δίχτυ ασφαλείας, γνωστό ως backstop, που έχει στόχο να αποτραπούν οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας.

Τονίζοντας ότι “δεν προοδεύουμε με αυτόν τον τρόπο”, η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ επεσήμανε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχασε μια ευκαιρία να συγκεντρώσει υποστήριξη για την συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για το Brexit.

Η Μπάρλεϊ, η οποία έχει και τη βρετανική υπηκοότητα, σημείωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας δεν θα αλλάξει, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ευελιξία όσον αφορά το χρονικό διάστημα αν γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. “Αυτό θα μπορούσε να ηρεμήσει την κατάσταση”, τόνισε.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Μέι υπέστη νέα ήττα χθες Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων: τα μέλη της, σε μία ασυνήθιστη απόφασή τους, ψήφισαν (με 243 «ναι» έναντι 208 «όχι») να καθυστερήσουν τη διαδικασία του νομοσχεδίου για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit, μέχρι να λάβουν επιπλέον λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα συναφθούν και θα ελέγχονται. Η απόφαση δεν θα έχει επίπτωση στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, αλλά στην κοινοποίησή του, η οποία δεν θα ξεκινήσει μέχρι η κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς το αίτημα.

Σχετική είδηση:Σε νέες συνομιλίες η Μέι για το backstop-Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εγκατάστασης Ευρωπαίων πολιτών (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος