Απαλλαγή Ολλανδών κυονόκρανων για συμμετοχή στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενταφίασε την Πέμπτη και τις τελευταίες ελπίδες των συγγενών τριών θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα το 1995 στη Βοσνία που προσδοκούσαν τη δυνατότητα δικαστικής δίωξης στην Ολλανδία των Ολλανδών κυανόκρανων στους οποίους προσάπτουν ότι εγκατέλειψαν τους Μουσουλμάνους που προστάτευαν στα χέρια των σέρβων “δημίων”τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την προσφυγή τους οριστικά “μη αποδεκτή” επισημαίνοντας ότι η ολλανδική δικαιοσύνη είχε φθάσει στην ίδια διαπίστωση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δηλαδή στην απόφαση ότι “οι Ολλανδοί στρατιωτικοί αγνοούσαν τις διαστάσεις της επικείμενης σφαγής”.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισαν εκείνη την εποχή οι στρατιώτες του ΟΗΕ. Κατά συνέπεια, είναι αδύνατον να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η ολλανδική δικαιοσύνη, αποφασίζοντας να μην προχωρήσει στη δίωξη των στρατιωτικών, βασίστηκε σε αβάσιμες και ακατάλληλες έρευνες” αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η προσφυγή είχε κατατεθεί από τις οικογένειες τριών θυμάτων της σφαγής του 1995- της μεγαλύτερης σφαγής στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου– κατά την οποία σκοτώθηκαν 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

Δύο από τα τρία αυτά θύματα εργάζονταν για το σώμα των Ολλανδών κυανοκράνων, που είχε αναλάβει την προστασία του μουσουλμανικού θύλακα της Σρεμπρένιτσα , και το τρίτο είχε εκπροσωπήσει τους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων παράδοσης της Σρεμπρένιτσα.

αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος