Η κούρσα για την αντικατάσταση της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και, ενδεχομένως, στη συνέχεια και ολόκληρης της Γερμανίας, άρχισε τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση για τη σταδιακή αποχώρηση της καγκελαρίου από την εξουσία.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι τόσο σφοδρός, που πολλοί αμφιβάλλουν πλέον για την ικανότητα της μακροβιότερης μέχρι σήμερα ηγέτιδας στη δυτική Ευρώπη να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το τέλος της θητείας της, το 2021.

«Η ηγεσία της Μέρκελ τελειώνει», είναι ο τίτλος της Bild. «Η εποχή Μέρκελ πλησιάζει στο τέλος της», γράφει στην πρώτη της σελίδα η Suddeutsce Zeitung.

Στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, η Άγκελα Μέρκελ αναγκάσθηκε να δρομολογήσει την πολιτική της συνταξιοδότηση έπειτα από την πολλοστή ήττα του κόμματός της σε τοπικές εκλογές, στην ψηφοφορία στο κρατίδιο της Εσσης, που επιβεβαίωσε την φθίνουσα δημοτικότητά της σε εθνικό επίπεδο, κυρίως λόγω της μεταναστευτικής της πολιτικής.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η σημερινή της θητεία, που ολοκληρώνεται το 2021, θα είναι η τελευταία και ότι θα αποσυρθεί τον Δεκέμβριο από την προεδρία της CDU.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό ρίσκο για την ίδια, διότι με ένα κόμμα που καλείται να αυτονομηθεί πολύ σύντομα, η Άγκελα Μέρκελ κινδυνεύει να βρεθεί πολύ αποδυναμωμένη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τις αμφιβολίες συνόψισε σε μία φράση το βράδυ της Δευτέρας στη Deutsche Welle ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία θα διαρκέσει ακόμη τρία χρόνια. Θα δούμε αν αυτό θα ισχύσει».

«Δεν είναι ίσως πλέον σήμερα τόσο ισχυρή όσο στο αποκορύφωμα της επιτυχημένης της καριέρας, αυτό είναι πρόδηλο μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Στη συγκυρία αυτή, «πόσο καιρό μπορεί ακόμη να κρατήσει η Μέρκελ;», αναρωτιέται το περιοδικό Der Spiegel. «Όταν η εξουσία αρχίζει να διαφεύγει, μπορεί να εξανεμισθεί υπερβολικά γρήγορα», αναφέρει, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν η καγκελάριος μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2021.

Η ηγέτιδα της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης θα κάνει το πρώτο βήμα προς την έξοδο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός της τον Δεκέμβριο εγκαταλείποντας την προεδρία έπειτα από 18 χρόνια στην ηγεσία της CDU.

Τρεις υποψήφιοι έχουν ήδη κάνει γνωστή την βούλησή τους να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος: Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, όπως και ο ηγέτης του ισχυρού κρατιδίου της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Η καγκελάριος επέμεινε στο γεγονός ότι δεν θα υποδείξει τον διάδοχό της. Ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος θα εκλεγεί από χίλιους συνέδρους που θα συνέλθουν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ή «AKK» θεωρείται πολιτική συνέχεια, δελφίνος, της Άγκελα Μέρκελ. Οι δύο γυναίκες συμμερίζονται μία μάλλον κεντρώα πολιτική γραμμή.

Στον αντίποδα, ο Γενς Σπαν, 38 ετών, υποστηρίζει τη στροφή του κόμματος προς τα δεξιά και ηγείται της εσωτερικής αντιπολίτευσης στην Άγκελα Μέρκελ. Δεν έχει σταματήσει να επικρίνει την μεταναστευτική της πολιτική, αλλά, στα μάτια ορισμένων στελεχών, του λείπει η εμπειρία.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο τρίτος που γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ήταν κάποτε ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, υποστηρικτής μίας πολύ συντηρητικής πολιτικής γραμμής, αποφάσισε να πηδήξει στην αρένα, αν και έχει εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή εξαιτίας της προαιώνιας αντιπαλότητάς του με την Μέρκελ.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Μερτς εκφράζει τον σεβασμό του για την προσφορά της Άγκελα Μέρκελ και τονίζει ότι η Ένωση χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια ανανέωση, με νέο ηγετικό προσωπικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: