Άτυπη Σύνοδος για το προσφυγικό: Οι ελληνικές θέσεις (video)

Με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στη σημερινή άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Την άτυπη συνάντηση εργασίας συγκαλεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτή αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης για αυτά τα θέματα που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (28 και 29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.

Η άτυπη συνάντηση θα γίνει στο κτίριο Berlaymont, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έναρξη των εργασιών για τις 16.05 και η λήξη περίπου στις 20.00.

Την ίδια ώρα, Γαλλία και Ισπανία προτείνουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση των μεταναστών, με τον Γάλλο πρόεδρο να τάσσεται υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε αντιπαράθεση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, που είναι υπέρμαχος μιας σκληρής στάσης στο προσφυγικό.

Εν τω μεταξύ, δύο πλοία με 343 μετανάστες ενδέχεται να συναντηθούν στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Μάλτας, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποια διπλωματική λύση για τους εκατοντάδες ανθρώπους που μεταφέρουν, λόγω της άρνησης Ιταλίας και Μάλτας να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό τους.

Με ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Lifeline, η οποία πριν από τρεις ημέρες διέσωσε περισσότερους από 200 μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο, απευθύνεται στον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επισημαίνοντας “δεν μεταφέρουμε κρέας, αλλά ανθρώπους”.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Ρίτσα Καστάνη-Γιώργος Παντελάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Ταγιάνι: Τα εθνικά συμφέροντα απειλή για την επιβίωση της ΕΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος