Στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου διαπιστώνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, γεγονός που δεν του επιτρέπει όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης και 20ης Οκτωβριου το άνοιγμα των συνομιλιών για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σε αυτό το θέμα (του βρετανικού λογαριασμού) βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αδιέξοδο, τόσο για τους χιλιάδες φορείς προγραμμάτων στην Ευρώπη όσο και τους φορολογούμενους», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, κάλεσε τις 27 υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να αναγνωρίσουν την πρόοδο» που καταγράφηκε στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των όρων του διαζυγίου ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόοδο που ωστόσο δεν διαπίστωσε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Ο βρετανός διαπραγματευτής ζήτησε τη μετάβαση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα διαμορφώσουν την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Η.Β. Δεν είναι ακόμα έτοιμο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο«, επέμεινε ο Μ. Μπαρνιέ.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορούν να γίνουν αποφασιστικά βήματα τους προσεχείς δύο μήνες«, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητες της ΕΕ παραμένουν η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η αποσαφήνιση των οικονομικών δεσμεύσεων του ΗΒ και η επίλυση του ζητήματος των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως όρο για την μετάβαση στην επόμενη φάση την διευθέτηση τριών σημαντικών θεμάτων του διαζυγίου: του λογαριασμού που θα πληρώσει το Λονδίνο για τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ, καθώς και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: