«Τις επόμενες ώρες ή ημέρες» θα καθοριστούν η ατζέντα και οι ημερομηνίες για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών με τη Μ. Βρετανία για το Brexit, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Επιταχύνονται οι προετοιμασίες της Βρετανίας, δηλώνει εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η χώρα προχωρά σε χιλιάδες περισσότερες προσλήψεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα είναι σε λειτουργία οι συνοριακοί σταθμοί και τα συστήματα και σε ισχύ η σχετική νομοθεσία την πρώτη κιόλας ημέρα του Brexit.

Η Μέι έχει δεχθεί κριτική από τους υπέρμαχους του Brexit ότι κωλυσιεργεί στην προετοιμασία για το σενάριο ‘καμίας συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία για τις μελλοντικές της σχέσεις.

«Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, είναι κρίσιμης σημασίας να προχωρούμε με τις δικές μας, εσωτερικές προετοιμασίες ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

«Η προετοιμασία έχει επιταχυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Τα υπουργεία ετοιμάζουν λεπτομερή εφαρμοστικά σχέδια για το καθένα από τα περίπου 300 προγράμματα που είναι εν εξελίξει».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η προετοιμασία που γίνεται περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της προετοιμασίας «θα χρειαστεί ακόμα και στο προτιμώμενο σενάριο μια τολμηρής και φιλόδοξης συμφωνίας – για παράδειγμα στην εφαρμογή κάποιων από τις προτεινόμενες συνοριακές ρυθμίσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη δημιουργηθεί σχεδόν 3.000 νέες θέσεις για το Brexit και οι τελωνειακές και φορολογικές αρχές της Βρετανίας θα αποκτήσουν επιπλέον 3.000-5.000 εργαζομένους τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί να διαθέσει 500 εκατ. λίρες (660,45 εκατ. δολάρια).

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: