Ιρλανδία: Παράταση στο Λονδίνο εάν καθορίσει τους στόχους του

Η Βρετανία πρέπει να καθορίσει τους στόχους της όσον αφορά τις προσπάθειες εξεύρεσης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την αποχώρησή της από την ΕΕ, αν θέλει να πάρει μια παράταση στη διαδικασία εξόδου της από την Ένωση, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Έλεν Μακέντι. Σύμφωνα με έρευνα, μία στις τρεις επιχειρήσεις στη Βρετανία προχώρησαν ή ετοιμάζουν μετεγκατάσταση εκτός της χώρας.

“Αν προτίθενται να ζητήσουν μια παράταση, νομίζω ότι θα εγκριθεί (…), αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιδιώξουν μια παράταση αν είναι να καταλήξουμε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα σε τρεις μήνες”, δήλωσε η Μακέντι στο BBC.

Βερολίνο: Μόνη λύση το backstop

Την ίδια ώρα, η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ σημείωσε, μιλώντας στο ιρλανδικό δίκτυο RTE, ότι η ΕΕ δεν βλέπει άλλη λύση από το backstop στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Οι Βρετανοί βουλευτές έδωσαν την Τρίτη εντολή στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της με την ΕΕ για να αντικατασταθεί το backstop – η πολιτική ασφαλείας για να προληφθεί η επιστροφή ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία. Οι Βρυξέλλες απέρριψαν άμεσα το ενδεχόμενο αυτό.

“Οπωσδήποτε δεν θα αποδεχθούμε ένα σύνορο υπό την κανονική έννοια του όρου μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αυτό είναι κάτι που έχουμε ξεκαθαρίσει απόλυτα από την αρχή”, δήλωσε η Μπάρλεϊ στο ιρλανδικό δίκτυο RTE.

“Η Βρετανία δεν έχει κάνει καμία άλλη πρόταση και πιστεύω ότι εμείς (οι 27 της ΕΕ) πρέπει να εμμείνουμε πραγματικά σθεναρά στο backstop”, σημείωσε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η βρετανική κυβέρνηση θα χρειαστεί λίγες μέρες για να διατυπώσει νέες προτάσεις για τα ιρλανδικά σύνορα. Επίσης υπαινίχθηκε ότι μπορεί να χρειαστεί μια παράταση της διαδικασίας εξόδου πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

Αυξημένος ο κίνδυνος η Βρετανία να βγει από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, σύμφωνα με την υπουργό  Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ.

Βρετανική αντίδραση για τον χαρακτηρισμό του Γιβραλτάρ ως «αποικία»

Η Βρετανία θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσβαση χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου στην ΕΕ για τους πολίτες της ακόμη και σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της την Παρασκευή σε διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε σε κανονισμό που προτείνει η ΕΕ, όπου το Γιβραλτάρ χαρακτηρίζεται «αποικία».

Η αντιπαράθεση υπογραμμίζει τις εντάσεις που υπάρχουν για την περιοχή αυτή που βρίσκεται στη νότια ακτή της Ισπανίας. Η Ισπανία εκμεταλλεύεται το Brexit για να εντείνει τις διεκδικήσεις της για τον «Βράχο».

Ο νέος κανονισμός επιτρέπει στους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου για μια περίοδο που φθάνει έως και τις 90 ημέρες, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ειδική συμφωνία αποχώρησης.

Επίσης, εισάγει μια νέα διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ζουν στη Βρετανία και εκείνους που είναι πολίτες του Γιβραλτάρ, μια Βρετανική Εξωτερική Περιφέρεια που ανήκει τώρα στην ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται το Γιβραλτάρ αποικία του στέμματος, καθώς είναι μέλος της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετεγκατάσταση για μία στις τρεις επιχειρήσεις

Μία στις τρεις βρετανικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να μεταφέρουν κάποιες από τις λειτουργίες τους στο εξωτερικό ή το έχουν ήδη κάνει για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο του σκληρού Brexit, όπως δείχνει έρευνα που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Διευθυντών (IoD).

Η έρευνα διεξήχθη σε 1.200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από μία στις δέκα δήλωσαν ότι έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται εκτός Βρετανίας, επειδή το ενδεχόμενο μίας εξόδου χωρίς συμφωνία γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Το 29% των εταιριών που ρωτήθηκαν πιστεύει ότι το Brexit θέτει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες τους εντός της χώρας και είτε προχώρησαν ήδη σε μερική μετεγκατάσταση είτε σκοπεύουν να το κάνουν, ενώ οι περισσότερες από αυτές αναζητούν κάποια χώρα εντός της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το 11% έχει ήδη προχωρήσει σε μετεγκατάσταση, το 5% προετοιμάζει σχετικές κινήσεις και το 13% εξετάζει ενεργά το ενδεχόμενο. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες όσο και μικρότερες, ενώ οι εξαγωγικές εταιρίες σκέφτονται σοβαρότερα το ενδεχόμενο με τα δύο τρίτα αυτών να επιδιώκουν μετακίνηση στο εξωτερικό.

Σχετική είδησηΨηφίστηκε τροπολογία που απορρίπτει Brexit χωρίς συμφωνία (video)

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος