Την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός συνεχίζει τις διαβουλεύσεις σε αναζήτηση σχεδίου Β για το ΒΡΕΧΙΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι της ζητούν από το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του το συντομότερο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους της για τις διαβουλεύσεις που έχει με την αντιπολίτευση, με στόχο την εξεύρεση ενός πολιτικού συμβιβασμού για τους όρους του Brexit. Η Μέι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση για να βρει μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, έχει χαρακτηρίσει «αδύνατον» να εκπληρώσει έναν από τους όρους που θέτουν οι Εργατικοί, που είναι να αποκλειστεί η πιθανότητα αποχώρησης χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

Στο ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αναβολής του Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά σήμερα ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου.

Ο Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, πρόεδρος της Γερμανίας επισήμανε: «Δε γνωρίζουμε καν ποια είναι αυτή τη στιγμή η επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης: αν θέλουν συνομιλίες, εάν θέλουν διαπραγματεύσεις ή συνομιλίες, εάν εξακολουθούν να αναζητούν τρόπο για ένα συντεταγμένο BREXIT.»

Την ανάγκη μιας νέας συγκεκριμένης πρότασης από την βρετανική πλευρά τόνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, επιβεβαιώνοντας τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι.

Η Γαλλία συνεχίζει πάντως τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται τον τερματικό σταθμό του Εurostar στο Καλαί μία ημέρα μετά την ενεργοποίηση του σχεδίου περί άτακτου ΒΡΕΧΙΤ. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι «το σενάριο ενός ΒΡΕΧΙΤ χωρίς συμφωνία είναι όλο και λιγότερο απίθανο».

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Έρτζο Ματαρέλα τόνισε ότι «το μόνο που ζητούμε από τη Βρετανία είναι να μας δηλώσει με σαφήνεια τις θέσεις της, όπως έκαναν και οι υπόλοιπες 27 χώρες μέσω του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, είπε σήμερα ότι είχε και αυτός τηλεφωνική εποικοινωνία με τη Μέι την Πέμπτη και της διαμήνυσε ότι δεν βλέπει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να «διορθωθεί» η Συμφωνία Αποχώρησης. Η Μέι «πραγματικά περιμένει ότι το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Μαδρίτη ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτρέπει στους Βρετανούς και τους Ισπανούς πολίτες που είναι εγκατεστημένοι αντίστοιχα στην Ισπανία και τη Βρετανία να συνεχίσουν να ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ακόμη και στην περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit.

Το Λουξεμβούργο παρουσίασε σήμερα σειρά μέτρων με στόχο «να μην χάσουν τη δουλειά τους» οι Βρετανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit. Οι Βρετανοί αποτελούν το 1% του πληθυσμού του Μεγάλου Δουκάτου, που αριθμεί 600.000 κατοίκους.

Ο κολοσσός της Amazon συστήνει στους Βρετανούς εμπόρους που αποστέλλουν προϊόντα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της πλατφόρμας του να συγκεντρώσουν αποθέματα για να αποφευχθεί κάθε αναστάτωση στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζει έδαφος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως τη δημοσιότητας μία ημέρα μετά την απόρριψη της συμφωνίας εξόδου από το βρετανικό κοινοβούλιο, το 56% των πολιτών δεν επιθυμεί το Brexit. Αντίθετα το 44% εμμένει στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετική είδηση: Διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit προτείνει τώρα η Γερμανία

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: