Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να είναι ανοικτοί στο να δοθεί στη Βρετανία μια μακρά παράταση των συνομιλιών για το Brexit, εάν το Λονδίνο χρειάζεται χρόνο για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για αποχώρηση από την ΕΕ.

«Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit και να συγκεντρώσει συναίνεση για αυτή», ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν να συζητήσουν το Brexit στις 21-22 Μαρτίου. Ο Τουσκ δήλωσε ότι θα ζητήσει να είναι ανοικτοί σε αυτή την επιλογή, στις διαβουλεύσεις του με τους ηγέτες πριν τη σύνοδο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει «εποικοδομητικά» το ζήτημα της πιθανής καθυστέρησης του Brexit και ότι ο ίδιος δεν θα θέσει «τεχνητά» όρια σε αυτό.

«Δεν θα θέσω τεχνητά όρια» στην αναβολή του Brexit, τόνισε ο Άλτμαϊερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BR. «Χρειαζόμαστε επειγόντως διαύγεια, όμως αυτό δεν θα το πετύχουμε επικρίνοντας συνεχώς τους Βρετανούς φίλους και εταίρους μας από μια θέση ηθικής ανωτερότητας, αλλά μόνο αν καταλήξουμε σε μια λογική λύση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε υψηλό πενταμήνου οι μετοχές 

Σε υψηλό πενταμήνου ανήλθαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά τη χθεσινή απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της επιλογής ενός άτακτου Brexit.

Στις αγορές, ωστόσο, διατηρείται η επιφυλακτικότητα καθώς σήμερα το βράδυ επίκειται μια ακόμα κρίσιμη ψηφοφορία για την αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στις 10:17 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3% ενώ ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,1%. Αντίστοιχη πτώση κατέγραψε νωρίτερα η στερλίνα ύστερα από τα χθεσινά της κέρδη.

«Βλέπουμε τώρα πιθανότητα 60% (από 55%) ότι εν τέλει θα επικυρωθεί μια κοντινή εκδοχή της σημερινής συμφωνίας της πρωθυπουργού για το Brexit», ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα ενός Brexit άνευ συμφωνίας μειώθηκε στο 5%.

Νέα ψηφοφορία σήμερα – Όχι σε αποχώρηση από ΕΕ χωρίς συμφωνία

Νέα ψηφοφορία για το Brexit σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία ενώ απομένουν πλέον 15 ημέρες ως την ημερομηνία που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα. Το κοινοβούλιο θα κληθεί ψηφίσει για νέα πρόταση που θέτει διορία μιας εβδομάδας ώστε να βρεθεί συμφωνία. Αν αυτό δεν συμβεί τότε, η κυβέρνηση πιθανότατα θα ζητήσει παράταση για το Brexit, ακόμα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Τα μέλη της Βουλής θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με προϋπόθεση ότι μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα έχουν εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης.

Είναι γεγονός ότι ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε ως προς το Brexit, παρά το γεγονός ότι μέσα σε ένα 24ωρο κι έπειτα από μια σειρά ψηφοφοριών, η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε ότι δεν θέλει την συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι – για δεύτερη φορά – αλλά ούτε Brexit χωρίς συμφωνία.

Αν και η Τερέζα Μέι, μιλώντας αμέσως μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δεν έκανε καμία αναφορά στο δικό της σχέδιο για την αποχώρηση, η διατύπωση της κυβερνητικής πρότασης ορίζει σαφώς ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία αποχώρησης, προκειμένου να ζητηθεί παράταση της διαδικασίας της εξόδου μέχρι την 30ή Ιουνίου.

Με τον τρόπο αυτό έδωσε τελεσίγραφο προς τους βουλευτές της να στηρίξουν την δική της συμφωνία, αλλιώς, τόνισε, θα βρεθούν μπροστά στον «κίνδυνο» μεγάλης καθυστέρησης του Brexit.

«Εάν μια συμφωνία εγκριθεί μέχρι την Τετάρτη, η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση [της διαδικασίας βάσει] του Άρθρου 50 μέχρι την 30ή Ιουνίου. Αλλά εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγαλύτερη παράταση, κάτι που θα σημάνει ότι η Βρετανία θα υποχρεούται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου, διαβάζοντας την πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο και επιδέχεται τροποποιήσεων.

Μετά την ήττα που υπέστησαν οι ευρωσκεπτικιστές στην ψηφοφορία της τροπολογίας τους (Malthouse B), ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα στηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι σε μια τρίτη ψηφοφορία, την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς βέβαιο ότι ο Τζον Μπέρκοου θα επιτρέψει μία ακόμη ψηφοφορία, εάν η συμφωνία που θα κατατεθεί δεν φέρνει αλλαγές.

Το διακύβευμα της διαδικασίας ήταν για μία ακόμη φορά η συνοχή του Συντηρητικού κόμματος και η εξουσία της Μέι στους βουλευτές της, που πολλές φορές έχουν απειλήσει με παραιτήσεις. Αυτή τη φορά, βουλευτές του κόμματος αψήφησαν την εντολή για κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία και απείχαν, ενώ εξαιτίας αυτού υπήρξε και η παραίτηση της υφυπουργού Εργασίας Σάρας Νιούτον.

Υπό κανονικές συνθήκες, η απειθαρχία των βουλευτών τους κοστίζει την θέση τους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα αποδυναμωθεί σημαντικά η Μέι.

Πλήγμα για την βρετανίδα πρωθυπουργό θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ηττήθηκε σε μία τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής του κόμματός της, Κάρολιν Σπέλμαν, πριν την αποσύρει – μετά από πιέσεις της κυβέρνησης – και τελικά την προωθήσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ.

Η τροπολογία αξίωνε από το κοινοβούλιο να απορρίψει διά παντός το Brexit χωρίς συμφωνία. Η πρόταση της Μέι εγκρίθηκε ουσιαστικά τροποποιημένη, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κρίνει ότι πλέον ο έλεγχος της διαδικασίας του Brexit περνά στο κοινοβούλιο, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί τις επόμενες ημέρες. Αύριο ίσως υπάρξουν νέες τροπολογίες και ψηφοφορίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα από τα αισιόδοξα στοιχεία της χθεσινής ημέρας θεωρήθηκε η σαφής τοποθέτηση για την ανάγκη «συναίνεσης» στο κοινοβούλιο από δύο στελέχη της κυβέρνησης και τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, στο τέλος της παρουσίασης του εαρινού προϋπολογισμού, απηύθυνε έκκληση στο Σώμα να άρει την καταστροφική για την οικονομία αβεβαιότητα και να αναζητήσει τον δρόμο της συναίνεσης και μια συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ.

Αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή, τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να βρεθεί το συντομότερο δυνατό συναίνεση και υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες ενδεικτικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο για τις μελλοντικές επιλογές για το Brexit.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Brexit εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με αυτό το αίτημα, το κοινοβούλιο να αναζητήσει εναλλακτική στην συμφωνία της πρωθυπουργού, αλλά αργότερα η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Παραιτήθηκε η υφυπουργός Εργασίας Σάρα Νιούτον

Η υφυπουργός Εργασίας και Συντάξεων, αρμόδια για θέματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, η Σάρα Νιούτον, παραιτήθηκε μετά τη ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων, επειδή ψήφισε ενάντια στον τρόπο που όριζε η κομματική πειθαρχία των Τόρις.

Η Σάρα Νιούτον, που είχε αντικαταστήσει στην κυβερνητική θέση την Πένυ Μόρντοτ – όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης – ψήφισε στην τελική ψηφοφορία ενάντια στην πρόταση της Τερέζα Μέι και υπέρ της τροποποιημένης πρότασης (σύμφωνα με την τροπολογία Σπέλμαν), με την οποία αποκλείεται δια παντός ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Πάντως, την κομματική πειθαρχία αγνόησαν στις σημερινές ψηφοφορίες και άλλοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, απέχοντας από την ψηφοφορία για την πρόταση της Τερέζα Μέι.

Τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια

  1. Ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε η Μέι (πάλι)

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα υποβάλει σήμερα στα μέλη του κοινοβουλίου πρόταση που θα προβλέπει να διεξαχθεί ως την 20ή Μαρτίου νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ για το διαζύγιο – παρά το ότι απορρίφθηκε ήδη δύο φορές, με συντριπτική πλειοψηφία.

Αντιμέτωποι με την αναβολή του Brexit ή την πιθανή διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή του αποτελέσματος της προηγούμενης δημόσιας διαβούλευσης, οι υποστηρικτές της αποχώρησης δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να αλλάξουν γνώμη, να αποδεχθούν ότι αυτή η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο μοναδικός σίγουρος δρόμος ώστε το ΗΒ να εγκαταλείψει την ΕΕ.

  1. Παράταση

Η εισήγηση της κυβέρνησης προβλέπει δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο θα υλοποιηθεί αν εγκριθεί τελικά η Συμφωνία Αποχώρησης. Μάλλον τεχνικής φύσης, η ισχύς της αναβολής αυτής θα εκπνεύσει την 30ή Ιουνίου.

Ελλείψει συμφωνίας, η δεύτερη αναβολή που προτείνεται, πιο μακρά, συνεπάγεται πως το ΗΒ θα είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές (23η-26η Μαΐου).

Όμως για να υπάρξει αναβολή, το αίτημα οφείλεται να είναι επαρκώς αιτιολογημένο, προειδοποίησαν οι υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της ΕΕ, που θα πρέπει να την εγκρίνουν ομόφωνα.

Είναι εξάλλου διατεθειμένες οι 27 χώρες να ξαναρχίσουν συνομιλίες για να καταρτιστεί νέα συμφωνία αποχώρησης; Ουδέν αβεβαιότερον. «Δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία», διεμήνυε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο μεγάλος φόβος των ηγετών των 27 είναι ότι θα εγκρίνουν την παράταση [της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας] η οποία, στην τελική, δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά την αναβολή ως το καλοκαίρι του σκληρού Brexit», της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τόνισε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε περίπτωση που ζητηθεί παράταση που θα ξεπερνά τις λίγες εβδομάδες, πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος «όπως η διοργάνωση εκλογών, ή δημοψηφίσματος, ή η αλλαγή της βρετανικής θέσης», συμπλήρωσε.

  1. Brexit χωρίς συμφωνία (κι ας απορρίφθηκε)

Παρότι η Βουλή των Κοινοτήτων την απέρριψε χθες, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία παραμένει εξ ορισμού μια από τις επιλογές, αν δεν υπάρξει πεδίο συνεννόησης.

Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το σενάριο «no deal», το ΗΒ θα βάλει τέλος στα 46 χρόνια συμμετοχής του στην ΕΕ, θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση χωρίς μεταβατική περίοδο.

Αυτό είναι το σενάριο που φοβούνται περισσότερο οι οικονομικοί παράγοντες, διότι θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στις ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πολλοί κοινοβουλευτικοί εξεγείρονται μπροστά στα ρίσκα, ωστόσο ορισμένοι σκληροί Brexiteers επιμένουν πως «η απουσία συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία».

Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της σκληρής ρήξης, η κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες ότι σε αυτή την περίπτωση, θα αναστείλει προσωρινά την επιβολή δασμών στο 87% των εισαγόμενων αγαθών.

  1. Στήνονται κάλπες (για νέο δημοψήφισμα/βουλευτικές εκλογές/και τα δύο)

Την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος προκρίνουν μερικές δεκάδες φιλοευρωπαίοι βουλευτές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εναντιωνόταν στη διοργάνωσή του, χωρίς να δείξει ακριβώς μεγάλο ενθουσιασμό.

Η Τερέζα Μέι όμως αρνείται να συναινέσει στη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν αναβολή του Brexit και αλλαγή κυβέρνησης, μέσω νέων εκλογών ή με άλλον τρόπο, προκειμένου να διεξαχθεί τέτοιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Βρετανία: Ορατή η «παράταση» του Brexit μετά το «όχι» σε αποχώρηση από ΕΕ χωρίς συμφωνία

Μοιράσου το άρθρο: