«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, λίγα λεπτά μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος. Πώς υποδέχονται στην Ευρώπη τις εξελίξεις στη Βρετανία.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως είναι «πολύ ικανοποιημένη» που κατέστη δυνατό να εξευρεθεί ένα σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις που δεν ήταν πάντα εύκολες, κατέστη δυνατό να διαμορφωθεί μια πρόταση» ανάμεσα στα δύο μέρη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στο Πότσδαμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το κείμενο θα πρέπει ακόμη να λάβει την έγκριση των Βρετανών βουλευτών και των άλλων 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία αποχώρησης την οποία διαπραγματεύτηκε η Βρετανία και η ΕΕ και η οποία εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι «η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι», δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι.

«Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι, ας είμαστε απλά ξεκάθαροι», δήλωσε ο Κόβενι στο ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία μετά την ανακοίνωση μιας συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ για το Brexit δημιουργεί ανησυχίες για το αν η συμφωνία τελικά θα επικυρωθεί.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Φιλίπ στη διάρκεια επίσκεψής του στη Δουνκέρκη.

«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βρετανία τροφοδοτεί αβεβαιότητα σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός προσθέτοντας πως η ίδια η συμφωνία ήταν ένα «βήμα προς τα εμπρός».

«Είναι μια καλή είδηση» η συμφωνία για το Brexit της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit συνιστά μια καλή εξέλιξη και για τη γαλλική οικονομία και για την ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Είναι μια καλή είδηση για την γαλλική οικονομία, είναι μια καλή είδηση για όλες τις γαλλικές επιχειρήσεις. Έχουμε κάθε συμφέρον το Brexit να γίνει ομαλά», τόνισε.

Ο Λεμέρ πρόσθεσε ότι θα είναι ωστόσο «επιφυλακτικός» όσον αφορά τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για το Brexit, ώστε οποιαδήποτε συμφωνία οριστικοποιηθεί να σέβεται διάφορους κανόνες για ζητήματα, όπως η φορολογική ρύθμιση.

 

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροτ δήλωσε ότι, ενώ το Βερολίνο δεν επιθυμεί το Brexit, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η Βρετανία και η ΕΕ να έχουν στενές σχέσεις μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση.

«Δεν θέλουμε ένα Brexit. Καθόλου», έγραψε ο Ροτ στο Twitter. «Είναι μια εξίσου επιζήμια κατάσταση και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Τόσο λυπηρό. Ωστόσο, δεδομένων των περιστάσεων ένα ‘ήπιο’ Brexit και στενές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ είναι προς το κοινό μας συμφέρον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Σχετική είδηση

Μοιράσου το άρθρο: