Έξι τροπολογίες έχουν κατατεθεί στο νέο σχέδιο που παρουσίασε στο κοινοβούλιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit, με πιο χαρακτηριστικές αυτή του Εργατικού Κόμματος και της βουλευτή του, Ιβέτ Κούπερ, οι οποίες φαίνεται πως έχουν σημαντική υποστήριξη από το κοινοβούλιο. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι «προφανώς το χειρότερο σενάριο», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ. Στις Βρυξέλλες, η ΕΕ απηύθυνε έκκληση στην Μέι να «διευκρινίσει» τις προθέσεις της το συντομώτερο δυνατό».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι  «δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πούμε από τις Βρυξέλλες, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από το Λονδίνο».

Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της κ. Μέι ότι θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες προκειμένου να επαναφέρει το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι «η συμφωνία αποχώρησης που είναι στο τραπέζι δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση». «Με όλη μου την ειλικρίνεια έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά τα έχουμε ξαναζήσει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε, έχουμε εξαντλήσει όλα τα επιχειρήματα» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ψηφίσουν σε εναλλακτικά σχέδια από τη συμφωνία της Μέι, όπως η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σκέφτεται επίσημα το ενδεχόμενο αυτό, αν και η πρόταση κατατέθηκε με τρόπο που δεν δεσμεύει την ηγεσία του κόμματος. Συγκεκριμένα, προτείνει οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν εάν θέλουν το δημοψήφισμα και επίσης εάν θέλουν το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για το Brexit.

«Η τροπολογία επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίσουν επιλογές που βάζουν τέλος στο αδιέξοδο του Brexit και εμποδίζουν το χάος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Ήρθε η στιγμή το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών να έρθει στο προσκήνιο, κρατώντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής ενός δημοψηφίσματος» είπε ο Τζ. Κόρμπιν.

Από την άλλη, η πρόταση της Ιβέτ Κούπερ, εάν συζητηθεί και γίνει αποδεκτή, μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να παρατείνει το άρθρο 50, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την έξοδο, πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ προειδοποίησε ότι η Βρετανία ίσως να μην πάρει την έγκριση της ΕΕ για την παράταση της ημερομηνίας εξόδου, καθώς μία τέτοια απόφαση δεν είναι μονομερής. Όπως ανέφερε στο BBC Radio 4, υπάρχει ανησυχία από τις Βρυξέλλες για την παράταση και τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο για τις ευρωεκλογές.

Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν κατέθεσε τροπολογία για τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν «ενδεικτικές ψηφοφορίες» γύρω από τις διάφορες επιλογές για το Brexit.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ, κατέθεσε τροπολογία (την υπογράφουν εφτά βουλευτές των Τόρις και θα μπορούσε να περάσει με την υποστήριξη των Εργατικών) που προβλέπει ότι οι προτάσεις των βουλευτών για τις επιλογές σχετικά με το Brexit θα έχουν προτεραιότητα στον κοινοβουλευτικό χρόνο.

Η τροπολογία των βουλευτών των Εργατικών Λίζα Νάντι και Στέλλα Κρίσι, ζητάει συνέλευση πολιτών και η τροπολογία της προέδρου της επιτροπής επιχειρηματικότητας (βουλευτής των Εργατικών), Ρέιτσελ Ριβς, αφορά παράταση του άρθρου 50.

Μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, οπότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit, αναμένεται να κατατεθούν και άλλες τροπολογίες.

«Καμπανάκι» από Λαγκάρντ

Το Brexit δημιουργεί αβεβαιότητα για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο και Brexit χωρίς συμφωνία είναι «προφανώς το χειρότερο σενάριο», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο CNBC.

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα κόστιζε στη Βρετανία 6% του ΑΕΠ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: