Σένγκεν, ασφάλεια και άσυλο είναι τα τρία θέματα που ξεχώρισε ο ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που πραγματοποιείται στη Ρουμανία.

«Βρισκόμαστε σήμερα στο Βουκουρέστι για ένα πολύ σημαντικό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κατά τη διάρκειά του οποίου θα μας απασχολήσουν τρία βασικά ζητήματα», είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος και συνέχισε: «Πρώτον, το ζήτημα της Σένγκεν. Πρέπει να ενισχύσουμε τη Σένγκεν καθώς αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά επιτεύγματα και αποτελεί καθήκον μας η διαφύλαξή της. Δεύτερον, το ζήτημα της ασφάλειας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας και κυρίως σε ό,τι αφορά το τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός και εκτός του διαδικτύου. Πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για το ζήτημα αυτό καθώς απασχολεί ιδιαιτέρως και τους πολίτες μας. Το τρίτο έχει να κάνει με τις προσπάθειές μας να βρεθούν προσωρινές λύσεις στο ζήτημα των αποβιβάσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να εντείνουμε την συνεργασία μας ώστε να φτάσουμε σε μία συνολική και διαρθρωτική συμφωνία για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Έχουμε καταφέρει πολλά στο ζήτημα της μετανάστευσης, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν»

Ωστόσο, «πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα διότι δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει και η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη ώστε να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Όπως ήδη ανέφερα έχουν γίνει πολλά αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα στο μέλλον και για να το πετύχουμε αυτό είναι αναγκαία η πολιτική βούληση όλων των Κρατών Μελών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: