Διάλογο με “κίτρινα γιλέκα” και πολιτικούς αρχηγούς επιδιώκει ο Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κούρσα με τον χρόνο για την εξεύρεση λύσης στη σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει με τα “κίτρινα γιλέκα”, το κοινωνικό αυτό κίνημα που διαδηλώνει κατά της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άρχισε να δέχεται με τη σειρά αρμόδιους αξιωματούχους: τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, τους επικεφαλής των κύριων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, πριν από τη συνάντηση που αναμένεται να έχει αύριο, Τρίτη, με τους εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων”. Η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει περιθώριο να αντιμετωπίσει άλλη μια μέρα ταραχών όπως αυτές του Σαββάτου, δεν έχει κάνει διάλογο εδώ και τρεις εβδομάδες με το κίνημα αυτό.

Η εισαγγελία του Παρισιού “δεν είχε ποτέ να διαχειριστεί τόσο σημαντικό αριθμό κρατήσεων”, ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι καθώς 139 ύποπτοι ενήλικες έχουν οδηγηθεί μέχρι στιγμής ενώπιον της δικαιοσύνης και έχει παραταθεί η κράτηση 111.

Τριακόσιοι εξήντα τρεις άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, οι 32 από τους οποίους είναι ανήλικοι.

Σύμφωνα με νέο απολογισμό, καταγράφηκαν “249 πυρκαγιές” οι οποίες είχαν στόχο “112 οχήματα, 130 φορητούς εξοπλισμούς αστικού περιβάλλοντος” και “6 κτίρια”.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν για να εντοπιστούν οι δράστες των επεισοδίων στην Αψίδα του Θριάμβου και της κλοπής αυτόματου τουφεκιού από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού. Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν κατά την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων, μεταξύ αυτών 23 αστυνομικοί.

Πέραν των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη και στη Γερουσία την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η συζήτηση αυτή θα καταλήξει σε κάποια ψηφοφορία.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία, εξετάζεται και η αναβολή της επίσκεψης που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν στη Σερβία.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα σχετικά με την πραγματοποίηση ή όχι αυτού του ταξιδιού αυτού, το οποίο είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Το πρόγραμμα προέβλεπε ο Εμανουέλ Μακρόν να αναχωρήσει για το Βελιγράδι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη και να επιστρέψει στο Παρίσι την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα ωστόσο το συνδικάτο CGT κάλεσε σήμερα Δευτέρα σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου με αίτημα μια “άμεση” αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

“Η απουσία συγκεκριμένων και άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η άρνησή τους να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις προκαλούν δικαιολογημένη οργή στον πληθυσμό”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφερόμενο στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”, την οργή του οποίου σημειώνει ότι συμμερίζεται.

Οι αποκλεισμοί δρόμων, στους οποίους προχώρησαν τη Δευτέρα τα «κίτρινα γιλέκα», είχαν επιπτώσεις στα σύνορα με την Ισπανία, όπου σημειώθηκαν ουρές χιλιομέτρων, καθώς έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες φορτηγά, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές της Καταλονίας.

Στην παραμεθόριο περιοχή της Λα Ζονκέρα, το μποτιλιάρισμα έχει φθάσει τα 19 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο ΑΡ-7, σύμφωνα με την καταλανική αρχή διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας, που ανήρτησε στο Twitter εικόνες με τις ουρές που σχηματίζουν τα φορτηγά.

Από την πλευρά της η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι 3000-4000 φορτηγά έχουν αποκλειστεί στην περιοχή ως συνέπεια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Λε Μερ: Θα πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των φόρων

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ χαρακτήρισε απαραίτητο να “επιταχυνθεί η μείωση των φόρων”, αλλά και η μείωση “των δημοσίων δαπανών” για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”.

“Λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι το ταχύτερο δυνατό θα είναι το καλύτερο, επειδή βλέπουμε από αυτήν την κοινωνική, δημοκρατική κρίση την ανυπομονησία εκατομμυρίων Γάλλων”, σημείωσε. Σύμφωνα με τον Λε Μερ, το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” είναι το αποτέλεσμα μιας “δημοκρατικής κρίσης” με “βαθιές ρίζες”.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από μια συνάντηση με βιομηχανικές και επιχειρηματικές ενώσεις, ο υπουργός Οικονομικών ανέφεραν ότι οι τρεις εβδομάδες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη γαλλική οικονομία, με τα καταστήματα λιανικής, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα κεντρικά καταστήματα και τα εστιατόρια να καταγράφουν σημαντική πτώση στα έσοδά τους.

Αν και δεν έδωσε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα των επιπτώσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου είδαν τα έσοδά τους να πέφτουν σε ποσοστό μεταξύ 20-40%, την ώρα που οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες κατέγραψαν πτώση 15-25% και στα εστιατόρια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται, οι απώλειες στα έσοδα έφθασαν το 20-50%.

«Ο αντίκτυπος είναι σοβαρός και συνεχιζόμενος» είπε ο Λεμέρ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το φαινόμενο αφορά ολόκληρη τη χώρα, αν και το Παρίσι, μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν σε κεντρικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας το Σάββατο, επλήγη ιδιαίτερα.

Με διαμαρτυρία που χαρακτηρίστηκε “έκπληξη” κατά την οποία οι σειρήνες εκατοντάδων ασθενοφόρων προκάλεσαν πανδαιμόνιο μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, έκλεισε το Σαββατοκύριακο “χάους”από τις ταραχές στο Παρίσι.

https://twitter.com/SolidairesNord/status/1069475731795783680

“Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι, από το 1968. Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών.

Παρά την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και την επέμβαση των αρχών, βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο μιλούν και για “στιγμές αλληλεγγύης”, όταν αστυνομικοί έβγαλαν συμβολικά τα κράνη τους μπροστά σε πλήθος “κίτρινων γιλέκων”.

https://twitter.com/BreakingNLive/status/1069340718844522496

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης “το συντομότερο δυνατόν”. Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν εικόνες με το εσωτερικό της Αψίδας του Θριάμβου να έχει βεβηλωθεί και στο εξωτερικό να έχουν γραφτεί αντικαπιταλιστικά και κοινωνικά συνθήματα, καθώς και προτροπές προς τον Μακρόν να παραιτηθεί.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης κατά της αύξησης των τιμών στα καύσιμα που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, ενώ το τελευταίο 48ωρο οι διαδηλωτές υπολογίζονται σε 75.000 εκ των οποίων 3.000 “επαγγελματίες ταραχοποιοί”, από την άκρα δεξιά αλλά και την άκρα αριστερά, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

“Οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των κίτρινων γιλέκων”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Συνεργεία καθαριότητας επιχειρούσαν στο κέντρο του Παρισιού να καθαρίσουν τους δρόμους από τα καμένα αυτοκίνητα τα οποία διαδηλωτές είχαν χρησιμοποιήσει ως οδοφράγματα στις διαδηλώσεις του Σαββάτου και τα γυαλιά από τις σπασμένες βιτρίνες των τραπεζών, εστιατορίων και πολυτελών καταστημάτων.

Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, 80% των Γάλλων υποστηρίζουν τα «κίτρινα γιλέκα», τα οποία επιχειρούν από πλευράς τους να οργανωθούν ώστε να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν. Αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» εξηγώντας ότι είναι «ενεργοί πολίτες που αποτελούν μια τίμια εκπροσώπηση της Γαλλίας η οποία υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη».

Ζητούν:

  • Δημόσια συζήτηση για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα.
  • Τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.
  • Την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις ζητούν:

  • Το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.

Σημειώνουν ότι είναι «στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Σχετική είδηση:Γαλλία: Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη μετά τις ταραχές-133 οι τραυματίες και 378 συλλήψεις (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος