Διάσκεψη για το κλίμα: Μέρκελ – Μακρόν ζητούν μείωση χρήσης άνθρακα (video)

Ευθύνες στις ΗΠΑ για μια μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως επιρρίπτει η μη κυβερνητική οργάνωση Climate Action Tracker, μετά την αποχώρησή της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία του Παρισιού. Στη Βόνη Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κλιματική αλλαγή στη διάσκεψη που οργανώνει ο ΟΗΕ για το κλίμα (COP23), με τη συμμετοχή σχεδόν 200 χωρών.

Η οργάνωση τονίζει ότι εφόσον η Ουάσιγκτον τηρούσε την αρχική δέσμευσή της να μειώσει την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου η άνοδος δεν θα ξεπερνούσε τους 2,8 βαθμούς. Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού, που επιτεύχθηκε το 2015, ήταν να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Διάσκεψη για το κλίμα: Μέρκελ – Μακρόν ζητούν μείωση χρήσης άνθρακα (video)
AP photo – Martin Meissner

«Ο καθένας πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Βόννη και προειδοποίησε ότι με τα ισχύοντα μέτρα οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν. Περιέγραψε δε την κλιματική αλλαγή ως το «μοιραίο ζήτημα» για την ανθρωπότητα.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να συμπληρωθεί με συγκεκριμένα μέτρα η μεσοπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Σχεδίου Προστασίας του Κλίματος 2050.

Μέχρι το τέλος του 2021 η Γαλλία σκοπεύει να έχει κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα, δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Ο κ. Μακρόν πρόσθεσε ότι η χώρα του θα στραφεί δυναμικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι Σύνοδος Κορυφής με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα. Σε αυτήν έχουν προσκληθεί περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά «για την ώρα» όχι και ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως διευκρίνισε το Ελιζέ. Αντικείμενο της Συνόδου είναι να αναδειχθούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα και κυρίως να κινητοποιηθεί η απαραίτητη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, συμπλήρωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και επισήμανε ότι στόχος του είναι δείξει ότι οι πόλεις και ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ θα αναπληρώσουν το σύνολο της αμερικανικής δέσμευσης.

Οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος που συμμετέχουν στην Διάσκεψη της Βόννης έσπευσαν πάντως να ασκήσουν κριτική στην Καγκελάριο για το γεγονός ότι στην ομιλία της απέφυγε να αναφέρει οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημερομηνία για την εγκατάλειψη του άνθρακα από την πλευρά της Γερμανίας.

Η προστασία των ωκεανών είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Διάσκεψης. Ξηρασία και πλημμύρες θα εντείνονται εάν δεν περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση καθώς οι ωκεανοί είναι  οι κύριοι ρυθμιστές του κλίματος.  Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα, 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων κάθε χρόνο ρίχνονται κάθε χρόνο στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Climate Action Tracker, δυο από τους μεγάλες ρυπαντές, η Κίνα και η Ινδία (η πρώτη και η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την εκπομπή GES), σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» την περασμένη χρονιά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος