Διεθνής ανησυχία για την απόφαση Τραμπ κατά Ιράν-Ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της συμφωνίας (video)

Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις για τη χθεσινή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ μονομερώς από τη πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επαναφορά όλων των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι υπόλοιποι εταίροι της Ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία- μαζί με τη Γερμανία), επέκριναν έντονα την αμερικανική στάση. Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία ανακοίνωσαν διπλωματικές κινήσεις για τη διάσωση της συμφωνίας εγείροντας φόβους για νέα σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ Κίνα και Ρωσία έχουν ήδη ανακοινώσει την παραμονή στη συμφωνία και ζήτησαν την αξιοποίηση του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων.

Διεθνής ανησυχία για την απόφαση Τραμπ κατά Ιράν-Ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της συμφωνίας (video)Πλήρης επαναφορά των κυρώσεων εντός 180 ημερών

Καταγγέλλοντας μονομερώς το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) του 2015, το οποίο υπήρξε προϊόν 21 μηνών σκληρών διεθνών διαπραγματεύσεων με απώτερο στόχο να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ  υλοποίησε δεκαπέντε μήνες μετά την έλευσή του στην εξουσία, άλλη μια προεκλογική του υπόσχεση.

«Σήμερα, έχουμε την τελειωτική απόδειξη ότι η ιρανική υπόσχεση ήταν ένα ψέμα», είπε χθες σε ομιλία του ο Τραμπ. «Το μέλλον του Ιράν επαφίεται στον λαό του», που αξίζει «καλύτερη» κυβέρνηση, συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, τροφοδοτώντας τα σενάρια για τη βούληση της Ουάσινγκτον να επιτύχει την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος. Παράλληλα, ανακοίνωσε την επαναφορά των κυρώσεων δίνοντας διορία στις εταιρείες, που είναι παρούσες στο Ιράν, περιθώριο τριών έως έξι μηνών για να «φύγουν» πριν γίνουν στόχος των τιμωρητικών μέτρων των ΗΠΑ, κάτι που θα σήμαινε ότι θα έχαναν κάθε πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και στο αμερικανικό τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Κάθε χώρα που θα βοηθήσει το Ιράν στην προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μπορεί επίσης να υποστεί σκληρές κυρώσεις από τις  ΗΠΑ», διεμήνυσε ο Τραμπ, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον άφησε από την πλευρά του να πλανάται η απειλή των «επιπρόσθετων κυρώσεων».

«Η συμφωνία δεν είναι νεκρή» – Κοινή δήλωση των 28

Η στάση του Αμερικανού προέδρου  θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ, προαναγγέλλοντας ότι το θέμα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Μαΐου στη Σόφια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και θα διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας του 2015, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ.

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν συναντήσεις με ιρανικές αντιπροσωπείες για την ερχόμενη Δευτέρα με εκπροσώπους του Ιράν για να εξετάσουν τρόπους για τη διαφύλαξή της.

Η Γαλλία διά του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δεν είναι νεκρή και ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ενώ θα έχει και άλλες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα, πιθανόν τη Δευτέρα, με Ιρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχος.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αντιπαράθεσης», υπογράμμισε, «ελπίζω να μην αποτελέσει πισωγύρισμα για την ειρήνη», κατέληξε.

Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και με στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας Total, αλλά και άλλων επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή προκειμένου να εξεταστούν τι μέτρα μπορούν να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέγιστον της προστασίας από τις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν είναι αποδεκτό οι Ηνωμένες Πολιτείες να παίζουν τον οικονομικό χωροφύλακα του πλανήτη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία. Όπως ανακοινώθηκε ο Λαβρόφ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στη Μόσχα για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη σημαντική συμφωνία, που διασφαλίζει ότι η Μέση Ανατολή και ο κόσμος στο σύνολό του είναι πιο ασφαλής» δήλωσε χθες ο Μάας.

Η Κίνα ζήτησε επίσης την διαφύλαξη της συμφωνίας, την οποία έχει επίσης υπογράψει. Το Πεκίνο καλεί όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα «για την επιστροφή μόλις αυτό γίνει δυνατόν στην τήρηση ενός κειμένου που συμβάλλει στη διαφύλαξη της ειρήνης στην Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Τι περιλαμβάνει η διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η συμφωνία από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ επικυρώθηκε το 2015 και προβλέπει ότι η Τεχεράνη πρέπει να μειώσει κατά 98% τα αποθέματα  εμπλουτισμένου ουρανίου για 15 χρόνια. Σε αντάλλαγμα αίρονται οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της.

Το Ιράν συνομιλεί, αλλά βρίσκεται σε ετοιμότητα

Ο Χασάν Ροχανί δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους Ευρωπαίους, με τους Ρώσους και με τους Κινέζους πώς θα μπορέσουν να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Ιράν μετά την αμερικανική έξοδο. Παράλληλα όμως απείλησε με την επανάληψη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου «χωρίς περιορισμούς», εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα τις προσεχείς εβδομάδες.

«Δεχθήκαμε την πυρηνική συμφωνία, όμως η εχθρότητα απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία δεν σταμάτησε», σχολίασε και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χαρακτήρισε «ανόητη και επιπόλαιη» την απόφαση Τραμπ.

Διεθνής ανησυχία για την απόφαση Τραμπ κατά Ιράν-Ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της συμφωνίας (video)Το ιρανικό κοινοβούλιο κατέθεσε σήμερα μια πρόταση η οποία καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει «αναλογική και ανταποδοτική» δράση μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία, ενώ Ιρανοί βουλευτές έκαψαν χάρτινη αμερικανική σημαία και ένα αντίγραφο της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στην έδρα του ιρανικού κοινοβουλίου, φωνάζοντας «θάνατος στην Αμερική» δείχνοντας ότι οι εξελίξεις ευνοούν πάνω από όλους τους Ιρανούς σκληροπυρηνικούς που ποτέ δεν ευνόησαν το καθεστώς που είχε διαμορφωθεί μετά το 2015 στις διεθνείς σχέσεις της χώρας τους.

πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος