Δραματικές διαστάσεις παίρνει η φονική πυρκαγιά στην Πορτογαλία καθώς δυνάμεις κατάσβεσης δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Προστασίας Βίτορ Βαζ Πίντο, ανασκεύασε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι συνετρίβη Καναντέρ την ώρα που επιχειρούσε στην περιοχή Πεδρόγαου Γκράντε, κοντά στο χωριό Ουζέντα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες από το Σάββατο. Κανένα αεροσκάφος «που επιχειρούσε στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών» δεν συνετρίβη σήμερα στην Πορτογαλία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βίτορ Βαζ Πίντο

Πληθαίνουν οι επικρίσεις και τα ερωτηματικά

Την ίδια ώρα τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ολιγωρία των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στην Πορτογαλία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, ζήτησε από τις αρχές να συντάξουν μια έκθεση για το τι πήγε στραβά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και διάσωσης.

Απαντήσεις ζητά ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

«Για ποιο λόγο, για πόσο χρονικό διάστημα και ποιες ήταν οι επιπτώσεις στον σχεδιασμό, τον έλεγχο και την εκτέλεση την επιχειρήσεων εάν τα συστήματά σας δεν λειτουργούσαν; Τι ακριβώς έγινε για να υπάρξουν εναλλακτικές συνδέσεις;» ρώτησε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τους υπεύθυνους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Ο Κόστα, που αξιώνει μια εξήγηση από την Αρχή Πολιτικής Προστασίας, τη μετεωρολογική υπηρεσία και την αστυνομία, έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον δρόμο, όπου σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στα οχήματά τους.

Ο Ασουνσάο Κρίστας, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού CDS-PP δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πένθος, ωστόσο μετά «θα είναι η στιγμή, στο κοινοβούλιο, να τεθούν προς απάντηση όλα τα ερωτήματα».

Σήμερα είναι η τρίτη ημέρα εθνικού πένθους για τη μνήμη των θυμάτων της φωτιάς.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν σήμερα να δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις φονικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Πορτογαλίας, από τις οποίες έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 64 άνθρωποι το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι 160 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία σε επίπεδο απώλειας ανθρώπινων ζωών στα χρονικά της Πορτογαλίας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο.

Εντωμεταξύ, ανησυχία προκαλεί και μια άλλη φωτιά στο χωριό Γκόις βορειότερα, δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Προστασίας, Βίκτορ Βας Πίντο.

Τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης Δασικών Πυρκαγιών δείχνουν ότι μια περιοχή εύρους άνω των 300.000 στρεμμάτων μετατράπηκε σε στάχτες τις τελευταίες 7 ημέρες.

Η πληγείσα περιοχή είναι σχεδόν τριπλάσια σε μέγεθος από τη Λισαβόνα κι αυτό σημαίνει ότι στη σχετικά μικρή χώρα καταγράφεται το ¼ και πλέον όλων των πυρκαγιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες:EPA/PAULO NOVAIS-ANDRE KOSTERS

Μοιράσου το άρθρο: