Τα ψηφιακά ρολόγια «έχασαν» έξι λεπτά, επειδή αποσυντονίστηκαν λόγω ενεργειακής διαμάχης Σερβίας -Κοσόβου, που επηρέασε το ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο. Το Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜ-ηλ), καλεί τις δύο πλευρές σε «εκεχειρία» ώστε να λυθεί το πρόβλημα, αφού το δίκτυο που μοιράζονται η Σερβία και η πρώην επαρχία της, συνδέεται με το συγχρονισμένο ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης της Ευρώπης.

Η διαμάχη περιπλέκεται από το γεγονός ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο και συνεχίζεται από τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με την ποσότητα, καθώς το Κόσοβο κατηγορείται ότι καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι παράγει.

Η Σερβία που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του δικτύου του Κοσόβου, έχει αποτύχει να διατηρήσει την ισορροπία αυτή, τόνισε η ΕΔΔΣΜ, αναφέροντας ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο έχει χάσει 113 γιγαβάτ-ώρα (GWh).

Απώλεια που σημαίνει ότι ρολόγια που κινούνται από τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου, και όχι χαλαζία κρυστάλλου, μένουν πίσω έξι λεπτά, σύμφωνα με την ΕΔΔΣΜ.

«Η παρέκκλιση σταμάτησε χθες αφού το Κόσοβο προέβη σε κάποια βήματα, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ομαλοποίηση του συστήματος», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η εκπρόσωπος του ΕΔΔΣΜ Σουζάν Νις, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μπορεί να παραμείνει αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Ξυπνητήρια, αλλά και ψηφιακά ρολόγια σε φούρνους ή φούρνους μικροκυμάτων, χρησιμοποιούν τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να κρατούν την ώρα.

Το Ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών υπογράμμισε πως η συχνότητα του ευρωπαϊκού δικτύου παρέκκλινε από το επίπεδο των 50 Hz σε 49.996 Hz από τα μέσα Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας 113 GWh, αν και κατά τα φαινόμενα, επέστρεφε σε κανονικά επίπεδα.

«Θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά το ερώτημα ποιος θα αποζημιώσει για αυτή την απώλεια, θα πρέπει να απαντηθεί», πρόσθεσε η Νις.

Ο πάροχος δικτύου ηλεκτροδότησης της Σερβίας EMS ανέφερε  ότι έχει δεσμεύσει όλες τις πηγές για την επίλυση αυτού του ζητήματος . Ο πάροχος του Κοσόβου KOSTT δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: