Στα Σκόπια βρίσκεται ο αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Χόιτ Μπράιαν Γι για συνομιλίες με τους πολιτικούς ηγέτες, προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει βυθιστεί η χώρα και το οποίο ενσπείρει ανησυχίες για αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και την παρατεταμένη ακυβερνησία, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Ζόραν Ζάεφ άφησε να εννοηθεί πως θα επιχειρήσει να εκλέξει σύντομα νέα κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τον πρόεδρο της χώρας.

Η κίνηση αυτή του ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, γίνεται μετά την εκλογή του αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου του κοινοβουλίου και τα πρωτοφανή βίαια επεισόδια της Πέμπτης.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατηγορεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γκρούεφσκι ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, καθώς ο πρόεδρος Ιβάνοφ, σύμμαχος του Γκρούεφσκι, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ.

Ο Ζάεφ, με τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων, μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Αυτό όμως για τον Γκρούεφσκι ισοδυναμεί με απειλή για την εθνική ενότητα της Πρώην Γιουγκλοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραστρατιωτικοί του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, γνωστού και ως «Ου Τσε Κα», απειλούν με πόλεμο τα Σκόπια, για να απελευθερώσουν -όπως λένε- τα αλβανικά εδάφη του.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: ΠΓΔΜ: Αμερικανική πρωτοβουλία για άρση του πολιτικού αδιεξόδου

Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ

ΠΓΔΜ:Πολιτική αβεβαιότητα και εύθραυστη ηρεμία – Συνάντηση Κοτζιά -Πόποσκι

Βαθαίνει η κρίση στην ΠΓΔΜ: Στο κενό η πρόταση Ιβάνοφ

Μοιράσου το άρθρο: