Έιντε: Η Τουρκία δεν αποδέχεται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό-Αυστηρό διάβημα Αναστασιάδη

«Η Τουρκία υπήρξε καθόλη τη διάρκεια (της διάσκεψης) ξεκάθαρη ότι δεν αποδέχεται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό», παραδέχθηκε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Έιντε, προς τον οποίο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έκανε αυστηρότατο διάβημα για τις δηλώσεις του.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική θέση στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Έιντε σημείωσε ότι πολλά συνέβησαν στη διάσκεψη και προσέθεσε ότι ο ίδιος και ο γγ του ΟΗΕ «εργάζονταν για ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας, που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε, ως μέρος ενός τελικού πακέτου που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά θα διατηρούσε κάποια στρατεύματα τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, και εκεί που δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συμφωνία ήταν στο θέμα της διάρκειας της παραμονής των στρατευμάτων».

Προσέθεσε ότι πολλές από αυτές τις συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες.

Ο κ. Έιντε υποστήριξε ότι «το πρόβλημα ήταν πως δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο. Εάν μπορούσαμε να φθάσουμε σε ένα τελικό πακέτο, όπως ελπίζαμε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, κάποια από αυτά τα ζητήματα θα είχαν ξεκαθαριστεί, αλλά υπήρχαν κάποια εκκρεμή θέματα».

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε «τα μέρη είχαν τις επίσημες τοποθετήσεις τους, ενώ εξέφραζαν και τις ιδέες τους εμπιστευτικά. Και έτσι ο ΟΗΕ πρέπει να το σεβαστεί αυτό».

Σε ερώτηση, γιατί ο γγ του ΟΗΕ έκλεισε τη διάσκεψη, ο κ. Άιντε είπε ότι ο γγ του ΟΗΕ δεν θα σταματήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και πως «η διάσκεψη έκλεισε, αλλά μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση, εάν οι πλευρές συμφωνούν, και συμφωνούν επίσης και πάνω σε ποια βάση θα διαπραγματευτούν».

Σημείωσε επίσης πως δεν βλέπει άμεσα οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό.

Για τους λόγους αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ο ίδιος δήλωσε: «Πλησιάσαμε πιο κοντά στην ουσία, αλλά δεν νιώθαμε ότι είχαμε την ίδια εξέλιξη όσον αφορά το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης και ετοιμότητας. Κατορθώσαμε τις πρώτες ημέρες να συμφωνήσουμε ότι υπήρχαν έξι συγκεκριμένα ερωτήματα, που έπρεπε να διευθετηθούν: δύο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τέσσερα για τα εσωτερικά θέματα».

«Όταν προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλο το πακέτο μαζί, δεν ήταν δυνατόν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων έκλεισε τη διάσκεψη, λέγοντας ότι δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. ‘Αιντε.

Σε ερώτηση για τις δημόσιες δηλώσεις του για «ανοίγματα» της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατά πόσο δεν έχει τίποτα να πει για τις προτάσεις και τη συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Έσπεν ‘Αιντε ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί, ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και η ομάδα του υπήρξαν «πολύ σοβαροί και πολύ προσηλωμένοι, και επεξεργάστηκαν πολλές ιδέες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και στο Κραν Μοντανά».

Υπήρχαν, σημείωσε τέλος ο ίδιος, «ανοίγματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και υπήρχαν ανοίγματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Νωρίτερα, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο ειδικός αντιπρόσωπος δήλωσε πως «η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό είναι περίπλοκη».

Αναστασιάδης προς Έιντε: Αν συνεχιστούν ανακριβείς αναφορές, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Διάσκεψης

Αυστηρότατο διάβημα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προς τον κ. Έιντε, για τα όσα είχε αναφέρει δημόσια σε σχέση με τους λόγους αποτυχίας της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου συνάγεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε τον κ. Έιντε πως «αν επαναληφθούν ανάλογες δηλώσεις, τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά που θα δείξουν το τι πραγματικά έγινε στο Κραν Μοντανά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, πως αναμένεται «να δούμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες» πέραν της έκθεσης του γγ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν έγινε πιο συγκεκριμένος. Για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, θα πρέπει η Τουρκία να καταλάβει πως ο δρόμος είναι αυτός που είπε και ο γγ του ΟΗΕ, δηλαδή ότι «η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος», επισήμανε.

Μέσα από πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον κ. Έιντε για την κάθε συνάντηση στην Ελβετία και τις απαντήσεις που πήρε, επιβεβαιώνεται κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι «αυτό που από την πρώτη μέρα είχαμε αναφέρει, ότι ο λόγος αποτυχίας των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων, παρεμβατικού δικαιώματος στην Κύπρο, και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού».

Σφοδρό κατηγορώ Αναστασιάδη κατά του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ

«Είναι θλιβερό άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να δικαιολογήσουν την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης αργότερα σε ομιλία του σε εκδήλωση των εκτοπισμένων Κερυνειωτών.

Είναι επίσης «θλιβερό να ψεύδεται (σ.σ. ο Έιντε), λέγοντας ότι ο γενικός γραμματέας ήταν κουρασμένος και μπορεί να μην άκουσε καλά».

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο κ. Έιντε επικαλείται το απόρρητο όταν καλείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες τού τι ακριβώς ειπώθηκε, αλλά δεν διστάζει να λέει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του στη Διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος τους μια επανενωμένη Κύπρος κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

«Δηλαδή, ότι τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια παρεμβατικά δικαιώματα όπως ερμηνεύονται από την Τουρκία, η οποιαδήποτε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματιζόταν, ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος