Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωΐ της Δευτέρας η επιχείρηση εκκένωσης του προσφυγικού καταυλισμού στις γαλλικές ακτές που αποκαλείται και «ζούγκλα» του Καλαί.

Το βράδυ της Κυριακής υπήρξε ένταση και επεισόδια, με τους μετανάστες να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.

Τη Δευτέρα η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα και να σχηματίζουν ουρές περιμένοντας τα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στην προσωρινή τους στέγη.

Όσοι δέχονται να μεταφερθούν έχουν την επιλογή να κάνουν αίτηση ασύλου στη Γαλλία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση βρίσκονται αντιμέτωποι με την απέλαση. Πολλοί είναι εκείνοι ωστόσο που δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στην περιοχή, με το βλέμμα στην άλλη πλευρά της Μάγχης ή ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να κρατήσει σχεδόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οπότε θα ξεκινήσει και η κατεδάφιση των σκηνών. Ένας τεράστιος μηχανισμός ασφαλείας έχει αναπτυχθεί για το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: