Η προσφυγή στις κάλπες  θα δώσει τη λύση σε περίπτωση  που δεν περάσουν  από τη βουλή οι αλλαγές για ένα προεδρικό σύστημα, που επιδιώκει διακαώς ο πρόεδρος Ερντογάν, κατά το γαλλικό ή και το αμερικανικό μοντέλο προεδρίας.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι πρωταρχικός στόχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές για ένα προεδρικό σύστημα μέσω του κοινοβουλίου.

Σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του ισλαμο-συντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, είπε ότι μέγιστο καθήκον του ΑΚΡ είναι η κατάρτιση νέου Συντάγματος. Δεν παρέλειψε επίσης να στείλει  και μήνυμα  στο Βερολίνο  σχετικά με τη σημερινή ψηφοφορία  λέγοντας  ότι  θα ήταν «παράλογο» το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα συμβολικό ψήφισμα που κηρύσσει «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις.  Χαρακτήρισε μάλιστα την ψηφοφορία αυτή ως μια δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης δεν απείλησε τη Γερμανία με πολιτικά ή οικονομικά αντίποινα, αλλά υπενθύμισε ότι «3,5 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των Κούρδων μαχητών θα συνεχιστούν μέχρι αυτοί να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και καταθέσουν τα όπλα τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: