Κομισιόν: Δεν έχουμε στοιχεία για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό από την Ελλάδα (video)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει στοιχεία για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό από την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ωστόσο αποφάσισε να ζητήσει από την OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης, να ξεκινήσει έρευνα, διότι υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την ΟLAF να διεξάγει έρευνα για τα μεταναστευτικά κονδύλια προς την Ελλάδα.

Η Ν. Μπερτό ξεκίνησε λέγοντας ότι η ΕΕ έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των κονδυλίων και πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου για να διασφαλίζει ότι όλα τα κονδύλια δαπανώνται σωστά και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Όλα τα μακροπρόθεσμα κονδύλια υπόκεινται σε ετήσιες εκκαθαρίσεις λογαριασμών, που σημαίνει ότι ελέγχουμε ετησίως ότι όλα έχουν δαπανηθεί σωστά».

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, για τα οποία και γίνεται λόγος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι υπόκεινται σε ξεχωριστό σύστημα παρακολούθησης και ότι σε αυτό το πλαίσιο οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επισκεφθεί δύο φορές τα εν λόγω έργα για να επαληθεύσουν ότι πράγματι πραγματοποιούνται. «Δεν βρήκαμε καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου», ανέφερε η Ν. Μπερτό και πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ αναφέραμε το θέμα στην OLAF επειδή δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες. Η OLAF είναι ο μόνος φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνά οτιδήποτε σχετίζεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια τους».

Καταλήγοντας, η Ν. Μπερτό επεσήμανε ότι οι επιτόπιες επισκέψεις της Επιτροπής είναι να επαληθεύσουν πρώτα ότι το έργο πραγματοποιείται, ότι για παράδειγμα το φαγητό παρέχεται πράγματι, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου. «Δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες περί παράνομων κερδών από εταιρείες τροφοδοσίας, γι ‘αυτό αναφέρουμε το θέμα στην OLAF», είπε η ίδια, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Επιτροπή.

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ

Επίκαιρη επερώτηση προς επτά υπουργούς κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με θέμα τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν, η σημερινή επιβεβαίωση από την Κομισιόν της χθεσινής αποκάλυψης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκθέτει για ακόμη μια φορά τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα. «Πόσο μάλλον όταν ο διεθνής Τύπος ανέδειξε και ευλόγως τη σύλληψη Ελλήνων δημοσιογράφων επειδή απλά έθεσαν στον κ. Καμμένο και σε άλλους υπουργούς αυτονόητα ερωτήματα που έχουν όλοι οι πολίτες βλέποντας την τραγική κατάσταση της Μόριας για το πώς τελικά “αξιοποιήθηκαν” 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό» τονίζουν επίσης.

Οι επερωτώντες βουλευτές κάνουν λόγο για «τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η πλήρης απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, οι ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προκαλούν ευθέως το αίσθημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών».

«Η πρωτοφανής ανεπάρκεια της κυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο προκλητική, όταν αφορά ζητήματα ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως εκείνο των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα είναι 2.242, με μόλις 1.091 αντίστοιχες θέσεις να είναι διαθέσιμες σε δομές φιλοξενίας. Γίνεται πια φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκθέτει τη χώρα διεθνώς» προσθέτουν.

Θέτουν τέλος προς τους συναρμόδιους υπουργούς τα ερωτήματα:

«- Είναι σε γνώση της κυβέρνησης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων; Και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας;
– Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι Μ.Κ.Ο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
– Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευθεί;
– Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;
– Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού;»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: ΕΕ: Τα κονδύλια για Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για προσφυγικό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος