Ενωμένη η Ευρώπη για το “διαζύγιο” με την Μ. Βρετανία (video)

Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit, στην Έκτακτη Σύνοδος των «27», στις Βρυξέλλες. Η «στέρεη και δίκαιη εντολή» για τις διαπραγματεύσεις εγκρίθηκε, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με μήνυμά του στο Twitter.

Ο κ. Τουσκ προειδοποίησε πάντως ότι πρώτα πρέπει να τακτοποιηθεί το “παρόν”, προαναγγέλοντας την υιοθέτηση σκληρής γραμμής απέναντι στη Βρετανία ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών, οι βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις και η διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον Ιούνιο,μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία,στις 8 Ιουνίου.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα επισήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πέτυχε μετά από πρωτοβουλία της να συμπεριληφθεί δήλωση στα πρακτικά της συνοδου ότι οι κατευθυντήριες γραμμές, οι διαπραγματεύσεις και τα αποτελέσματα αυτών δεν συνιστούν κανενός είδους προηγούμενο για άλλη πράξη της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δίνουν ύψιστη προτεραιότητα σε τρία θέματα: το πρώτο αφορά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων 3 εκατομυρίων Ευρωπαίων υπηκόων που διαμένουν στο Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και των 2 εκατομυρίων Βρετανών που ζουν στα κράτη – μέλη της Ένωσης. Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά στο λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες, για ένα ποσό που μπορεί να ξεπερνά τα 50 δις ευρώ, και η τρίτη στη ρύθμιση των συνοριακών θεμάτων, ιδίως όσον αφορά την Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ.

Αυτές οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές θα εξειδικευτούν σε ένα πιο λεπτομερές σύνολο διαπραγματευτικών οδηγιών που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στις 3 Μαΐου και αναμένεται να εγκριθούν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 22 Μαΐου, οπότε και θα δοθεί η εντολή έναρξης των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, μετά τις βρετανικές εκλογές.

Πρόσωπα-κλειδιά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είναι ως επικεφαλής ο πρώην Γάλλος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου ο Ξαβιέ Ζέους και ως εκπρόσωπος της Ευρωβουλής ο Γκι Φερχόφσταντ.

Από τις δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων γίνεται με σαφήνεια αντιληπτό ότι “το Brexit είναι μια διαδικασία αμοιβαίων απωλειών” γι αυτό και όλοι επισημαίνουν ότι απώτερος στόχος είναι μια στενή και ισχυρή μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Στις “κόκκινες” γραμμές της πρωτόγνωρης και πολύπλοκης διαπραγμάτευσης η Ευρωβουλή, που είναι και το σώμα που θα επικυρώσει την αποχώρηση, έχει θέσει ως κόκκινες γραμμές: την προστασία των συμφερόντων των πολιτών, τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, τη διασφάλιση των υποχρεώσεων του ΗΒ προς την ΕΕ μέχρι την πλήρη αποχώρησή του – αφού έως τότε η Βρετανία θα παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ, και τη διαρκή συζήτηση θεμάτων της διαπραγμάτευσης στην Ευρωβουλή.

Αξίζει, ωστόσο να σημειώσουμε ότι αρκετές χώρες της Ένωσης δημιουργούν ήδη τα δικά τους λόμπι, προκειμένου στις παράλληλες διμερείς συζητήσεις να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Ήδη, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας και της Δανίας, Έντα Κένυ και Λαρς Ράσμουσσεν για να συζητήσουν ειδικά για το Brexit και να διαμορφώσουν ιδιαίτερες κοινές θέσεις σε θέματα εμπορικών συναλλαγών. Αντίστοιχο πλαίσιο συζητήσεων διαμορφώνεται και στις χώρες του Βίζεγκραντ κυρίως για θέματα ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων πολιτών τους στη Βρετανία.

Ο κύβος ερρίφθη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε με ακρίβεια πότε και με ποιους όρους διαζυγίου θα καταλήξουν. Η πρώτη φάση, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, αλλά η διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο.

Στο μεταξύ, οι ευρωεκλογές του 2019 δεν αποκλείεται να επιφέρουν πολλές μεταβολές, ενώ αν η Βρετανία αποχωρήσει νωρίτερα θα πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των 73 ευρωβουλευτών που την εκπροσωπούν. Αν δηλαδή, ο αριθμός αυτός μειώσει το σύνολο των ευρωβουλευτών, αν θα αναδιανεμηθεί ή αν θα περάσει η παρασκηνιακή προσώρας πρόταση να υπάρξουν ευρωβουλευτές επικρατείας.

Η γενική γραμμή, πάντως, είναι ότι “τίποτε δεν θα έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα”.

Από την πλευρά της η Βρετανία ελπίζει σε στενή εταιρική σχέση με την Ε.Ε.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit

Οι τρεις βασικές αρχές πάνω στις οποίες διαρθρώνονται οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, οι εξής:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την επιθυμία του να έχει στο μέλλον μια “στενή συνεργασία” με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τονίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βασίζεται σε ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού. Επισημαίνει, επίσης, ότι η διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς αποκλείει τη συμμετοχή χώρας στη βάση μιας “προσέγγισης ανά τομέα”. “Ένα μη μέλος της Ένωσης, που δεν ανταποκρίνεται στις ίδιες υποχρεώσεις με ένα μέλος, δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα και να απολαμβάνει τα ίδια οφέλη με ένα μέλος”, αναφέρουν οι “27” και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από τη βρετανική κυβέρνηση ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και ότι δεν μπορεί να υπάρξει “διαλογή κερασιών”. Η Ένωση θα διατηρήσει την αυτονομία της όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, καθώς και τον ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ.

2. Οι διαπραγματεύσεις, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ θα διεξάγονται με διαφάνεια και ως ενιαία δέσμη μέτρων. Με βάση την αρχή ότι “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα”, τα μεμονωμένα στοιχεία δεν μπορούν να διευθετηθούν χωριστά. Η Ένωση θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με ενιαίες θέσεις και θα ασχοληθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστικά μέσω των καναλιών που καθορίζονται στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές και στις διαπραγματευτικές οδηγίες. Για να μην υποβαθμιστεί η θέση της Ένωσης, δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιμέρους κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα σχετικά με την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

3. Οι βασικές αρχές που εκτίθενται ανωτέρω πρέπει να ισχύουν εξίσου στις διαπραγματεύσεις για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στις προκαταρκτικές και προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος