Ενώπιον του του Γενικού Εισαγγελέα της Γερμανίας, θα βρεθεί ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόν, μετά τη σύλληψη του χθες στη Γερμανία. Ο Στέβεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι το θέμα τυγχάνει των χειρισμών που προβλέπονται από την γερμανική νομοθεσία σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και το θέμα του Κάρλες Πουιτζντεμόν δεν μπορεί να επιλυθεί παρά στο πλαίσιο του ισπανικού δικαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση ασύλου κάτι που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Οι Ισπανικές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και ο κ. Πουιτζντεμόν κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 25 ετών στην Ισπανία, από την οποία κατηγορείται για εξέγερση και στάσηΟ αυτονομιστής ηγέτης την Παρασκευή έφυγε από τη Φινλανδία υπό τον φόβο σύλληψης και τελικώς τέθηκε υπό κράτηση από τις γερμανικές αρχές στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, όπου εισήλθε από τη Δανία.

Συγκρούσεις στη Βαρκελόνη για τη σύλληψη του Πουιτζντεμόν

Η σύλληψή Πουιτζντεμόν πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στην Καταλονία, όπου περισσότεροι από 55.000 διαδηλωτές, κρατώντας καταλανικές σημαίες, κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, φωνάζοντας «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».

Οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία έξω από τα γραφεία της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Γερμανικής πρεσβείας, ενώ συνεπλάκησαν και με τους αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια με τους διαδηλωτές να μετακινούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και να πετούν αντικείμενα στους άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των αρχών, 17 άτομα τραυματίστηκαν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews

Μοιράσου το άρθρο: