Επικοινωνία Μέρκελ-Κόντε ενόψει της μίνι Συνόδου την Κυριακή για το προσφυγικό

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, αναφέρθηκε, με ανάρτηση στο Facebook, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημειώνει ότι στη σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση, μαζί με εκείνες των άλλων χωρών και ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνον προφορική αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα είναι παρών την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αφότου δέχθηκε το τηλεφώνημα από την Άγκελα Μέρκελ, «ανήσυχη» για την ενδεχόμενη απουσία της Ιταλίας. «Της επιβεβαίωσα πως θα ήταν απαράδεκτο για μένα να συμμετάσχω σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με ένα κείμενο ήδη επεξεργασμένο», γράφει.

«Η καγκελάριος αποσαφήνισε τα πράγματα λέγοντας ότι υπήρξε μια ‘παρεξήγηση’: το σχέδιο του κειμένου που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη θα αποσυρθεί», εξηγεί ο Τζουζέπε Κόντε.

Το σχέδιο μιας τελικής ανακοίνωσης της μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, αποσπάσματα του οποίου κυκλοφορούν στον Τύπο, προκάλεσε «τον εκνευρισμό» της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση για να «επικυρώσει ένα σχέδιο κειμένου που έχει ήδη συνταχθεί», αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκνευρισμός της Ρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι το κείμενο θίγει ανεπαρκώς το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και επικεντρώνεται στην επανεγκατάσταση των μεταναστών από τη στιγμή που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.

Στο ζήτημα αυτό, ο Τζουζέπε Κόντε εξήγησε την Τετάρτη, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι η Ιταλία «δεν είναι διαθέσιμη» για να συζητήσει «δευτερεύουσες κινήσεις» (την ανακατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ) χωρίς να έχει προηγουμένως εξετασθεί το ζήτημα των αφίξεων στο έδαφός της, «που η Ιταλία αντιμετωπίζει μόνη της».

Η Ιταλία επικρίνει τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την στήριξαν επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της.

Την Κυριακή, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να επεξεργαστούν ευρωπαϊκές λύσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου, όπου η μετανάστευση θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα.

Ομάδα του Βίσεγκραντ: Δεν θα συμμετάσχουμε

Αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδο, όπως ανακοίνωσαν τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης.

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επισήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη» υπογράμμισε ο Όρμπαν.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι οι χώρες της Ομάδας του Βίσενγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο Κουρτς είναι ο μόνος από τους πέντε ηγέτες που παρίσταντο σήμερα στη συνάντηση, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις σημείωσε, εξάλλου, ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη μετά τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, ο Μπάμπις τόνισε ότι συμφωνεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ επί του συγκεκριμένου θέματος και πιστεύει πως το προσωπικό της η Frontex θα πρέπει να φθάσει τις 10.000.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος