Μετά από έρευνες δύο ετών, η βρετανική κοινοβουλευτική Επιτροπή Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού για την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις χαρακτηρίζει το Facebook «ψηφιακό γκάνγκστερ», γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εταιρεία που ελέγχει το Facebook έχει παραβιάσει το νόμο περί ιδιωτικότητας και ανταγωνισμού και θα πρέπει να ρυθμιστεί επειγόντως, προκειμένου να προστατεύεται η δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής.

Η έκθεση για την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις κατηγόρησε επίσης το Facebook ότι σκόπευε να παρεμποδίσει την έρευνά της, ώστε να μην αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να χειραγωγήσει τις εκλογές. «Η δημοκρατία κινδυνεύει από την κακόβουλη και αμείλικτη στόχευση των πολιτών με παραπληροφόρηση και εξατομικευμένες σκοτεινές διαφημίσεις από αδιευκρίνιστες πηγές, οι οποίες παρέχονται μέσω των μεγάλων δικτύων κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντάμιαν Κόλινς.

Σε μια καταδικαστική έκθεση που κάνει ειδική αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η Επιτροπή Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι οι τεχνολογικές εταιρίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές στο να σταματήσουν το βλαβερό περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

Αυτό περιελάμβανε παραπληροφόρηση, απόπειρες από ξένες χώρες να επηρεάσουν εκλογές και κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα.

«Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις πλατφόρμες και τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ντάμιαν Κόλινς, ο οποίος τόνισε ότι η εποχή της ανεπαρκούς αυτορύθμισης πρέπει να τελειώσει.

«Τα δικαιώματα του πολίτη πρέπει να οριστούν, απαιτώντας από τις τεχνολογικές εταιρίες να συμμορφώνονται με ένα κώδικα δεοντολογίας που έχει θεσπιστεί από το Κοινοβούλιο και τελεί υπό την εποπτεία ενός ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα», δήλωσε.

Η Facebook απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είχε παραβιάσει τους νόμους για προσωπικά δεδομένα και ανταγωνισμό και δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της επιτροπής για τις ψευδείς ειδήσεις και την ακεραιότητα των εκλογών.

«Είμαστε ανοικτοί στη ουσιαστική ρύθμιση και στηρίζουμε τις συστάσεις της επιτροπής για μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας», δήλωσε ο Καρίμ Πάλαντ, επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής της Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε πέρυσι συγγνώμη για «απιστία» αναφορικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όπου περισυνελέγησαν και χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη συναίνεσή τους τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Ωστόσο αρνήθηκε να εμφανιστεί τρεις φορές ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, μια στάση που έδειξε «ασέβεια» προς το κοινοβούλιο και τα μέλη εννέα νομοθετικών σωμάτων σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η επιτροπή.

Η Facebook υποστήριξε ότι συνεργάστηκε στην έρευνα, απαντώντας σε περισσότερες από 700 ερωτήσεις ενώ τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της κατέθεσαν. Η εταιρία δήλωσε ότι έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων την εξουσιοδότηση για κάθε πολιτική διαφήμιση, ενώ επενδύει στον εντοπισμό του υβριστικού περιεχομένου. «Ενώ μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, δεν είμαστε η ίδια εταιρία που ήμασταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Πάλαντ.

Σύμφωνα με την επιτροπή, εντοπίστηκαν σοβαρές απειλές στην κοινωνία από την κυριαρχία εταιριών όπως η Facebook –στην οποία ανήκουν επίσης οι εφαρμογές WhatsApp και Instagram– η Google και η Twitter.

Εταιρίες όπως η Facebook χρησιμοποιούν επίσης το μέγεθός τους για να εκφοβίσουν μικρότερες εταιρίες που βασίζονται στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσεγγίσουν τους πελάτες τους, σύμφωνα με την επιτροπή.

Πηγή: Ρόιτερς, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το επίμαχο άρθρο του Guardian

Μοιράσου το άρθρο: