Με στόχο να εκτονωθεί πριν από την περίοδο των γιορτών η πιο σοβαρή κοινωνική κρίση από την έναρξη της πενταετούς θητείας του, ο Εμανουέλ Μακρόν,  εγκαινιάζει  τη δημόσια «μεγάλη διαβούλευση» που θα διαρκέσει ως την 1η Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε την επομένη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» και των βίαιων επεισοδίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) με πολλά μέλη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος έχει αποδεχθεί  κατ’αρχήν και υπό όρους την προοπτική για δημοψήφισμα, πρωτοβουλία που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων».

Ο Μακρόν θα συναντηθεί εξάλλου στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) με «το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και των ιδιωτικών» για να τους κινητοποιήσει υπέρ της αγοραστικής δύναμης.

Πρόκειται για την τρίτη τέτοιου είδους συνάντηση που θα έχει έπειτα από αυτές που είχε με στελέχη των τραπεζών στις 11 Δεκεμβρίου.

Έπειτα από έναν μήνα κρίσης, ο Μακρόν συνεχίζει την σχεδόν αδιάκοπη πτώση του στις δημοσκοπήσεις, με την δημοτικότητά του να υποχωρεί κατά 5 μονάδες στο (27%) και το 73% των Γάλλων να έχει πλέον αρνητική άποψη για τη δράση του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Odoxa που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και έγινε για λογαριασμό των France Inter, L’Express και La Presse.

Κατά πέντε μονάδες υποχώρησε επίσης η δημοτικότητα του Εντουάρ Φιλίπ στο 31% την ώρα που η Μαρίν Λεπέν είναι εκείνη που επωφελήθηκε κυρίως, κερδίζοντας 6 μονάδες με τις οποίες ανέβηκε στο 29%.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σχετική είδηση: Βουτιά πέντε μονάδων στη δημοτικότητα του Μακρόν μέσα σε 30 ημέρες

Μοιράσου το άρθρο: