Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων: Ιδεολογική πίεση από ΔΝΤ για τα εργασιακά

Ανησυχία αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις, εκφράζει ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι κάνοντας λόγο για “ιδεολογική πίεση από το ΔΝΤ”, ενώ «βλέπει επιθετική τάση κατά του δικαιώματος στην απεργία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης”.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τη δεύτερη αξιολόγηση, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται τα εργασιακά, ο Ιταλός εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών συνδικάτων παρατηρεί πως «η συμφωνία για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση», παρά τις διαφωνίες κάποιων οργανώσεων εργοδοτών.

«Πιο ανησυχητικό είναι το κομμάτι που αφορά τις συλλογικές απολύσεις. Κι αυτό γιατί η κοινή διαπίστωση ήταν ότι δεν υπήρχε αίτημα από τους εργοδότες να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς πρόκειται για μία οικονομία που στηρίζεται σε ποσοστό 90% στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οπότε δεν υφίσταται λόγος να υπάρχει τέτοια πρόβλεψη”.

“Μοιάζει περισσότερο ως μία ιδεολογική πίεση από το ΔΝΤ, την οποία παραδέχεται ακόμα και η Επιτροπή», εκτιμά ο Λ. Βισεντίνι.

«Ωστόσο, είναι θετικό πως υπάρχει περισσότερη ευελιξία στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ότι δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στις χώρες που παρέκκλιναν, καθώς και ότι επιτέλους η Επιτροπή επιτρέπει ή ακόμα και καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε επενδύσεις», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βισεντίνι.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Συμφώνου Σταθερότητας, ασκώντας συνεχώς πίεση για την πλήρη μεταρρύθμισή του.

Ασκώντας, λοιπόν, κριτική στη στάση της Γερμανίας, η οποία ήδη έχει αντιδράσει για την «ευελιξία» που χρησιμοποίησε η Επιτροπή στην αξιολόγηση των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, ο κ. Βισεντίνι καταδικάζει τις πρακτικές που ακολουθεί η κυρίαρχη ευρωπαϊκή οικονομία, «καταστρέφοντας» τις υπόλοιπες οικονομίες της ενιαίας αγοράς.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Επιτροπή Γιούνκερ ακολουθεί διαφορετική πορεία στα μακροοικονομικά, αλλά και στην κοινωνική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι η λιτότητα θα τελειώσει, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες πολιτικές που στοχεύουν στην εξισορρόπησή των συνεπειών της. Η κοινωνική διάσταση είναι αρκετά ψηλά στην ατζέντα», υποστηρίζει κ. Βισεντίνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή, για πρώτη φορά σε μία δεκαετία, παραδέχεται δημόσια ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα πολύ χαμηλών μισθών και πολύ μεγάλων ανισοτήτων» και πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, συνεχίζει, η Επιτροπή παραδέχεται πως «στο δίλημμα μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας, πολλά έχουν γίνει για την ευελιξία και τίποτα για την ασφάλεια».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:«Καθοριστικό Σαββατοκύριακο» – Κώλυμα στα εργασιακά «λόγω του ΔΝΤ»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος