Η Βρετανία «μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit» – Λονδίνο: Δεν ανακαλούμε το Άρθρο 50

Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει τη γνωστοποίηση του Brexit, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανοίγοντας νέο μέτωπο στα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησής της από την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα δεν αποτελούν την τελική απόφαση. Αρχίζει η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο πριν από την ιστορική ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου για τη συμφωνία με την ΕΕ.

Η μη δεσμευτική πρόταση του γενικού εισαγγελέα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί των σχεδίων της Μέι για διατήρηση στενών οικονομικών σχέσεων με την ένωση μετά την αποχώρησή της Βρετανίας από το μπλοκ τον Μάρτιο.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του γενικού εισαγγελέα, εν μέσω ελπίδων ότι θα καταστήσει λιγότερο πιθανό ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία τον επόμενο Μάρτιο.

«Ο γενικός εισαγγελέας Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα προτείνει πως το Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ότι το Άρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης για την πρόθεση αποχώρησης από την ΕΕ», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση.

«Αυτή η δυνατότητα συνεχίζει να υφίσταται έως ότου ολοκληρωθεί επίσημα η συμφωνία αποχώρησης», ανέφερε το δικαστήριο, το οποίο σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ ότι άλλαξε γνώμη πριν από την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου του 2019.

Το δικαστήριο, που τείνει να ακολουθεί τις προτάσεις του γενικού εισαγγελέα, δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την τελική απόφασή του.

Η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από Σκοτσέζους πολιτικούς που αντιτίθενται στο Brexit. Ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, δίνοντας στους ψηφοφόρους την εναλλακτική της παραμονής στην ΕΕ.

«Αυτό θέτει και πάλι την απόφαση για το μέλλον στα χέρια των δικών μας εκλεγμένων αντιπροσώπων», δήλωσε ο Τζο Μομ, από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τόσο η Μέι όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμφωνία, η Βρετανία θα κινδυνεύσει να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς να υπάρχει συμφωνία που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις.

Η Μέι υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τον κίνδυνο να μην εκπληρωθεί το Brexit που ψήφισε ο βρετανικός λαός.

Ωστόσο, στην προσωρινή συμφωνία αντιτίθενται και οι υποστηρικτές μιας καθαρής εξόδου από την ΕΕ και η Μέι προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για αυτό, ακόμα και εντός του δικού της κόμματος.

Στις 11 Δεκεμβρίου η ιστορική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο

Οι Βρετανοί βουλευτές αρχίζουν σήμερα τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ πριν από την ιστορική ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου, η οποία θα καθορίσει το μέλλον της χώρας τους, αλλά και αυτό της πρωθυπουργού τους.

Η συμφωνία για το διαζύγιο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, καρπός δύσκολων διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν 17 μήνες, παρουσιάστηκε από την Τερέζα Μέι ως η «καλύτερη δυνατή». Κατά την έναρξη σήμερα της συζήτησης, διάρκειας πέντε ημερών, στο κοινοβούλιο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι «ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του βρετανικού λαού», σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που μεταδόθηκαν από τις υπηρεσίες Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Ο βρετανικός λαός θέλει να προχωρήσουμε με μια συμφωνία που σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μας επιτρέπει να συσπειρώσουμε τη χώρα», θα προσθέσει.

Ωστόσο πριν ακόμη να απευθυνθεί στους βουλευτές, αυτοί θα ψηφίσουν για να αποφασίσουν αν η κυβέρνηση είναι ένοχη για «καταφρόνηση του κοινοβουλίου» με την άρνησή της να υποχωρήσει στα αιτήματα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να δημοσιοποιήσει το σύνολο της νομικής αιτιολόγησης για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Χθες Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας (υπουργός επιφορτισμένος με την παροχή νομικών συμβουλών στην κυβέρνηση) Τζέφρι Κοξ, δημοσιοποίησε μια σύνοψη της νομικής αυτής αιτιολόγησης. Σε έντονη συζήτηση που έγινε στο κοινοβούλιο, αυτός αιτιολόγησε την απόφασή του να μην τη δημοσιοποιήσει στο σύνολό της καθώς είθισται οι πληροφορίες αυτές να μένουν απόρρητες, αλλά διαβεβαίωσε παράλληλα ότι αυτή δεν έχει κάτι που να μην πρέπει να αποκαλυφθεί.

Η Βρετανία «μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit» – Λονδίνο: Δεν ανακαλούμε το Άρθρο 50
AP Photo/Tim Ireland

Αυτή η αναποδιά έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τη συνθήκη αποχώρησης από την ΕΕ να προκαλεί εχθρότητα στους βουλευτές σε όλα τα στρατόπεδα.

Εκτός από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, οι ευρωπαϊστές του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι βουλευτές του κόμματος που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας και το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP που στηρίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Μέι, αντιτίθενται στο κείμενο της συμφωνίας, όπως και δεκάδες συντηρητικοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ ενός πιο ξεκάθαρου διαζυγίου με την ΕΕ.

Υπό την απειλή μιας ήττας στο κοινοβούλιο, ο Μέι άφησε να πλανάται η απειλή μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο θα είχε βαριές συνέπειες στη βρετανική οικονομία. Επίσης προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να μην υπάρξει και καθόλου Brexit.

Το Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής αν η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να υιοθετηθεί το κείμενο της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται εξάλλου αντιμέτωπη και με ορισμένους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της που θα ήθελαν επίσης να την ανατρέψουν.

Την ίδια ώρα η επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος κερδίζει επίσης έδαφος. Χθες βουλευτές των Συντηρητικών, των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων επέδωσαν στην Ντάουνινγκ Στριτ αίτηση που φέρει περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

«Είναι η μόνη πιθανότητα που υπάρχει αν το κοινοβούλιο βρεθεί σε αδιέξοδο», δήλωσε στο AFP η βουλευτής των Συντηρητικών Τζάστιν Γκρίνινγκ.

Οι βουλευτές που επικρίνουν τη Μέι θα ήθελαν να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της για το Brexit με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν ωστόσο αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι προσεχείς ημέρες είναι κρίσιμες, υπογράμμισε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία μας», σημείωσε.

Δύο ημέρες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία αυτή, στις 11 Δεκεμβρίου, η Μέι αναμένεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για μια νέα ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος