Η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πέν, και ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν είναι οι δύο υποψήφιοι οι οποίοι θα αναμετρηθούν στον β΄ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του. «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα. «Ακουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή… θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει την βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε όλους τους πατριώτες να την υποστηρίξουν. «Ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλαζονικές ελίτ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Δεν έχω λάβει τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους μου», είπε

Ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν παραδέχτηκε την ήττα του και κάλεσε τους ψηφοφόρους να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο ψηφίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν. «Θέλω να δώσουμε μάχη, να αντιταχθούμε κατά του Εθνικού Μετώπου. Πρέπει να συνταχθούμε με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ακόμη κι’ αν δεν συμφωνούμε με τις ιδεολογίες του» δήλωσε ο Μπενουά Αμόν.

Ο ηττημένος συντηρητικός προεδρικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον κεντρώο Εμμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει την χώρα στην καταστροφή. «Πρέπει να παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι. Η αποχή δεν είναι επιλογή καθώς το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται στην εξουσία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ψήφο κατά της άκρας δεξιάς. Εγώ θα ψηφίσω υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν. Το μέλλον της Γαλλία είναι στα χέρια σας», δήλωσε ο υποψήφιος του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί».

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν».

Σχετική είδηση: Γαλλικές Εκλογές: Πρώτα αποτελέσματα, Λεπέν – Μακρόν στον Β’ Γύρο (live)
Πηγή: ΕΡΤ, Le Figaro, Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: