Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα ξεκινήσει την Παρασκευή στο Αμβούργο η συνεδρίαση του G20, ενώ ήδη στην πόλη ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Τη νύχτα της Τρίτης η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 5 άτομα στο Αμβούργο, ενώ έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση, για να διαλύσει συγκεντρώσεις ακτιβιστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη διεξαγωγή της συνόδου της G20 και είχαν αρχίσει να αποκλείουν τους δρόμους στη συνοικία Ζανκτ Πάουλι.

Την ημέρα της Συνόδου οι διαδηλωτές επιθυμούν να κλείσουν στους ηγέτες την είσοδο του συνεδριακού κέντρου όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος και όπως τονίζουν «διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μαχητικής αντίστασης» ενάντια στην αστυνομία.

Οι διοργανωτές περιμένουν συνολικά περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία εκτιμά σε 7.000 με 8.000 τον αριθμό των ακροαριστερών που ενδέχεται να κάνουν χρήση βίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο περίπου 15.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να φροντίσουν την ασφάλεια της συνόδου, στους οποίους θα προστεθούν 3.800 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την ασφάλεια των τραίνων και του αεροδρομίου.

Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα προσωρινό κέντρο κράτησης, χωρητικότητας 400 ατόμων. Παρόντες θα είναι επίσης δικαστές που θα αποφασίζουν αν θα θέτουν υπό προσωρινή κράτηση τους συλληφθέντες.

Η αστυνομία μάλιστα έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές που ίσως σκέφτονταν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία για να εμποδίσουν τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής του Αμερικανού προέδρου ότι τα οχήματα δεν θα σταματήσουν.

Πολλοί ακτιβιστές εκφράζουν ήδη την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το Αμβούργο θα μετατραπεί σε «φρούριο», με τις διαδηλώσεις να απαγορεύονται σχεδόν σε όλο το κέντρο της πόλης.

«Με δεδομένο πόσο πιέζει ήδη η αστυνομία εμάς και τις οργανώσεις που κινητοποιούνται κατά της G20 , περιμένουμε ότι (οι αστυνομικοί) θα είναι βίαιοι», εκτίμησε ο Γκέοργκ Ισμαέλ 25 ετών μέλος μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των εργατών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Bodo Marks/dpa via AP, AP Photo/Matthias Schrader, hristian Charisius/pool photo via AP, Christophe Gateau/dpa via AP

Μοιράσου το άρθρο: