Γαλλία: «Εμετική η γραμμή της Ιταλίας στο μεταναστευτικό»

Με προειδοποίηση από την Ισπανία ότι η Ιταλία “βρίσκεται προ ποινικών ευθυνών”,  αλλά και με δριμύ κατηγορώ από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για “κυνισμό, ανευθυνότητα  και εμετική γραμμή στο μεταναστευτικό”, ξεκινά ο “απεγκλωβισμός” 629 προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εν πλω, ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας από την Κυριακή, ενώ το πρωί η Ισπανία προσφέρθηκε να δεχθεί το πλοίο στο λιμάνι της Βαλένθια. «Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε  ανθρωπιστική τραγωδία προσφέροντας καταφύγιο σε αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Οι μετανάστες αναμένονται στο ισπανικό λιμάνι της Βαλένθια σε τέσσερις ημέρες, ενώ η ΜΚΟ Μεσόγειος SOS (Sos Mediterranée) που έχει μισθώσει το πλοίο Aquarius, προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση μπορεί να αποδειχτεί εγκληματική,, υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των μεταναστών είναι έγκυοι και παιδιά.

«Κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία.”, απάντησε στις επικρίσεις του Εμανουέλ Μακρόν ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο (ο οποίος είναι και αρχηγός των Πέντε Αστέρων), ενώ ακολούθησε γραπτό ανακοινωθέν της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε: «Οι δηλώσεις που έγιναν στην Γαλλία για την υπόθεση Aquarius προκαλούν έκπληξη και δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη πληροφοριών σε σχέση με τα όσα πραγματικά συμβαίνουν. Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί υποκριτικά μαθήματα από χώρες που στο μεταναστευτικό προτίμησαν πάντα να στρέψουν το βλέμμα προς άλλη κατεύθυνση», αναφέρεται.

Ο δε Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, με ανάρτησή του στο Twitter τόνισε: «Η Ισπανία θέλει να μας καταγγείλει. Η Γαλλία λέει ότι είμαι εμετικός. Εγώ θέλω να εργασθώ γαλήνια με όλους, αλλά με μια αρχή: πρώτα οι Ιταλοί».

Νωρίτερα, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο Γερμανός ομόλογός του Χόρστ Ζεεχόφερ, «είχαν μια μακρά συνομιλία» και ότι οι δυο κυβερνήσεις «θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μαδρίτη: Η Ιταλία φέρει τον κίνδυνο ποινικής ευθύνης

“Δεν πρόκειται για καλοσύνη ή γενναιοδωρία, αλλά για ανθρωπιστικό δίκαιο. Μπορεί να υπάρχει διεθνής ποινική ευθύνη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, υπογραμμίζει το ισπανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επικρίνοντας την απόφαση της Ιταλίας να μην δεχτεί το πλοίο.

Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” ενημερώνουν ότι βάσει του σχεδίου του Ιταλικού Συντονιστικού Κέντρου Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC) 400 από τους μετανάστες θα ταξιδέψουν στη Βαλένθια με πλοία του ιταλικού ναυτικού, ενώ οι υπόλοιποι 229 με το #Aquarius.

“Το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας δεν υπήρξε ποτέ στην ημερήσια διάταξη. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν έστειλε καμία επιστολή. Πρόκειται για ψευδή είδηση‘, ισχυρίζεται στο μεταξύ ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, στην εφημερίδα La Stampa.

Πάντως,ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, χαιρέτισε την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης, ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Πελεγκρίνι εξέφρασε την ελπίδα “η άρνηση της Ρώμης να δεχτεί το πλοίο Aquarius να αποτελέσει “την αρχή” της ενίσχυσης των θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Αύριο, αναμένεται στην Κατάνη το πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Diciotti που μεταφέρει 937 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν, αλλά και δυο σορούς που περισυνελέγησαν στην κεντρική Μεσόγειο.
Στις 11 αύριο το πρωί, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, θα εκφωνήσει ομιλία στη Γερουσία για την υπόθεση Aquarius, αναφέρει η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Σε εξέλιξη η επιχείρηση μετάβασης των μεταναστών του Aquarius στην Ισπανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος