Σε οδικό μπλόκο στη Σαβουά, στη νοτιοανατολική Γαλλία, οδηγός πανικοβλήθηκε όταν διαδηλωτές έστησαν μπλόκο αποκλείοντας τον δρόμο και επιτάχυνε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει και να σκοτώσει διαδηλώτρια, που που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Περίπου 124.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε σχεδόν 2.000 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ. Το κίτρινο γιλέκο που οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης, μετατράπηκε σε σύμβολο διαμαρτυρίας. Στο Παρίσι, η «επιχείρηση σαλιγκάρι» αναμένεται να κλείσει τον κεντρικό περιφερειακό δρόμο της πόλης, προτού η πορεία κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο, στα Ηλύσια Πεδία.

«Κλέβουν τη ζωή μας», καταγγέλλει ο πρώην διευθυντής της βιομηχανίας πετρελαίου Thierry Marre, επικεφαλής πλέον των διαδηλωτών στη νοτιοανατολική περιοχή της Προβηγκίας. «Κανείς δεν σκέφτεται για τους ανθρώπους στα περίχωρα, στις μικρές πόλεις, στις επαρχίες, στις αγροτικές περιοχές», δήλωσε η Priscillia Ludosky, επικεφαλής της διαμαρτυρίας στα προάστια του Παρισιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «δεν κατάφερε να γεφυρώσει τους Γάλλους με τους ηγέτες τους» σημειώνοντας ότι «πιθανώς δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή».

Ωστόσο, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχτεί αποκλεισμό δρόμων, ενώ περίπου 30.000 επιπλέον αστυνομικοί είναι σε ετοιμότητα.

Στον αντίποδα, ομάδες ποδηλασίας και οικολόγων διοργανώνουν αντιδιαδηλώσεις, υποστηρίζοντας τις εξαγγελίες Μακρόν για αύξηση φορολογίας στην κατανάλωση καυσίμων.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 73% των ερωτηθέντων υποστήριξε τα «κίτρινα γιλέκα» και το 70% ήθελε η κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αυξήσεις των φόρων για τα καύσιμα, οι οποίες πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι το 2022.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: