Μετά τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι πληροφορήθηκε από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ότι δεν θα συμπεριληφθεί στην επόμενη κυβέρνηση, και η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα νέα πρόσωπα του SPD στην επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), υπουργείο θα αναλάβει η σημερινή δήμαρχος του Νοϊκέλν του Βερολίνου Φραντσίσκα Γκίφεϊ, στο πλαίσιο της βούλησης της ηγεσίας του κόμματος να εκπροσωπηθούν στο νέο σχήμα και πολιτικοί από τα πρώην ανατολικά κρατίδια. Η Φρ. Γκίφεϊ κατάγεται από το Βραδεμβούργο.

Το SPD αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τα στελέχη του που θα αναλάβουν τα υπουργεία που εξασφάλισε στην διαπραγμάτευση (Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Οικογένειας) και στις 14 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και τυπικά η εκλογή της Άγκελα Μέρκελ στην θέση του Καγκελαρίου από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με την οποία θα ολοκληρωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον σχηματισμό του συνασπισμού ,προβλέπεται ότι το SPD θα επιλέξει τον νέο υπουργό Εξωτερικών και το κόμμα έχει δεσμευτεί να ανακοινώσει την απόφασή του αύριο το πρωί.

Ο Γκάμπριελ, πρώην αρχηγός του SPD, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι πληροφορήθηκε από την νέα ηγεσία του κόμματος -την Αντρέα Νάλες και τον Όλαφ Σολτς- ότι δεν θα υπηρετήσει στην νέα κυβέρνηση.

«Το ότι υπηρέτησα το κόμμα μου ήταν μια μεγάλη τιμή για εμένα και είμαι βαθύτατα ευγνώμων», σχολίασε ο Γκάμπριελ.

«Δεν θα ανήκω στην επόμενη κυβέρνηση. Φεύγω με καλά συναισθήματα», δήλωσε από την πλευρά της η Μπάρμπαρα Χέντρικς στην εφημερίδα Rheinische Post.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: